Verwijzers
Deze pagina is bedoeld voor verwijzers uit Deventer en omstreken. U vindt hier specifieke informatie over de zorg van ons ziekenhuis, verwijzingen naar ons ziekenhuis, maar ook informatie over transmurale samenwerkingen, overleglijnen en nieuws.
- Informatie over het zorgverlenersportaal
- Veelgestelde vragen over het Zorgverlenersportaal
- Veelgestelde vragen over lab-aanvragen via het Zorgverlenersportaal
- Corona
- Lijn 1
- Aanvraagformulieren lab
- Contactinformatie huisartsen
- Download folders / bestel drukwerk
- Verwijzen naar onze buitenpolikliniek
- Wanneer is een verwijsbrief nodig?
- Labnieuws
- Behandelcentra en poli's
- Aanvraag scopie
- Nazorg covid-patiënten
- Telefoonlijst
Informatie over het zorgverlenersportaal
Het Deventer Ziekenhuis maakt gebruik van het Zorgverlenersportaal om medische gegevens uit te wisselen met ketenpartners. Dit portaal biedt daarnaast de mogelijkheid voor externe zorgverleners om digitaal diagnostische onderzoeken aan te vragen, waaronder bloedonderzoeken en radiologieonderzoeken.
Het Zorgverlenersportaal wordt door het Deventer Ziekenhuis ingezet als platform voor samenwerking met de keten. Enkel verwijzingen vanuit 2e of 3e lijns zorg naar het Deventer Ziekenhuis verlopen via Zorgdomein.
Benieuwd hoe het Zorgverlenersportaal werkt? Bekijk dan eerst de instructievideo.
Belangrijk om te weten voordat u inlogt:
- U heeft een UZI-pas nodig om te loggen. Deze UZI-pas moet u bij het Deventer Ziekenhuis registreren om toegang tot het Zorgverlenersportaal te verkrijgen. U kunt individuele medewerkers registreren door een mail te sturen naar supportgroep@dz.nl, vermeldt in deze mail de namen, functies, AGB-codes (indien van toepassing) en UZI-nummers. Hier vindt u meer informatie over de UZI-passen.
- Het inloggen op het Zorgverlenersportaal met een UZI-pas wordt ondersteund door Zorg-ID, dit is een klein softwarepakketje dat het uitlezen van de UZI-pas verzorgd. Op de inlogpagina van het Zorgverlenersportaal vindt u een link om deze software eenmalig te downloaden.
Vragen?
Heeft u vragen over het gebruik van het Zorgverlenersportaal? Stuur dan een mail naar: supportgroep@dz.nl
Veelgestelde vragen over het Zorgverlenersportaal
Benieuwd hoe het Zorgverlenersportaal werkt? Bekijk dan eerst de instructievideo.
Hoe log ik in op het nieuwe zorgverlenersportaal?
Ga naar zorgverlener.dz.nl. Kies voor Zorg-ID. Indien u het Zorgverlenersportaal voor het eerst gebruikt dient u mogelijk eerst de Zorg-ID software te installeren, zoals in de beschrijvende tekst op de inlogpagina beschreven. In het volgende scherm wordt dan om de pincode gevraagd die hoort bij uw UZI-pas. Eenmaal de pincode ingevoerd en bevestigd, komt u gebruiker in het startscherm van het zorgverlenersportaal.
Let op: Deze inlogprocedure werkt alleen wanneer uw UZI pas is geregistreerd in het Deventer Ziekenhuis. Is dit (nog) niet het geval? Stuur dan een mail naar supportgroep@dz.nl met:
- uw naam
- uw functie
- AGB-code (indien van toepassing)
- uw 9-cijferige UZI-nummer
- de naam van uw praktijk
Hoe kan ik een teledermatologie consult aanvragen?
Teledermatologie kan middels een E-consult aangevraagd worden. De aanvraag voor een E-consult is gepositioneerd onder het menu-item ‘Aanvragen’ op het zorgverlenersportaal. Kijk hier voor een handleiding.
Waar kan ik op het zorgverlenersportaal melden dat een patiënt is overleden?
Het doorgeven van een overlijdensmelding kan via het menu-item ‘Patiëntinformatie’ op het zorgverlenersportaal.
Hoe ontvang ik berichten van het ziekenhuis?
De berichten vanuit het Deventer Ziekenhuis naar huisartsen, zoals uitslagen van onderzoeken, of een terugkoppeling van de specialist, blijven via Edifact en Lab2lab gaan. Daarnaast kunt u de uitslagen ook in het Zorgverlenersportaal inzien.
Hoe kan ik verwijzen naar het Deventer Ziekenhuis?
Verwijzingen naar het Deventer Ziekenhuis verlopen niet via het Zorgverlenersportaal, u kunt patiënten via Zorgdomein digitaal verwijzen.
Hoe kan ik diagnostiek aanvragen bij het Deventer Ziekenhuis?
Diagnostische onderzoeken verlopen zo veel mogelijk digitaal via het Zorgverlenersportaal. In het geval van bloedonderzoeken en radiologieonderzoeken (met uitzondering van CT en MRI) kunt u de aanvragen digitaal indienen via het Zorgverlenersportaal. Alle overige aanvragen verlopen op dit moment nog op papier. Het Deventer Ziekenhuis werkt aan het digitaliseren van de overige diagnostiek aanvragen zodat uiteindelijk alle aanvragen digitaal via het Zorgverlenersportaal kunnen worden ingediend.
Wordt er straks gewerkt volgens het principe van opt-out? En wat betekent dit?
Ja, er is straks sprake van opt-out. Zolang de patiënt hierin nog geen keuze heeft gemaakt, houdt de huisarts inzicht. Geeft de patiënt expliciet geen toestemming, dan is inzage voor de huisarts geblokkeerd.
Waarom is gekozen voor Standaard Content?
Momenteel is er een transitie gaande in het zorglandschap, waarbij de zorg steeds meer wordt vormgegeven in netwerken en ketens. Daarbij is de uitwisselbaarheid van data belangrijk. Om data te vertalen naar begrijpelijke informatie voor zowel artsen als patiënten, is het belangrijk dat alle zorgorganisaties data allemaal op dezelfde wijze registreren. Standaard Content voorziet hier optimaal in. Overstappen op Standaard Content van HiX betekent: afscheid nemen van zelfbouwsoftware. Deze sluit namelijk niet langer aan bij wet- en regelgeving. Met het gestandaardiseerd vastleggen van data wordt uitwisseling van gegevens mogelijk tussen zorginstellingen en met de door patiënt gekozen e-health toepassingen.
Wat verandert er voor de patiënt?
Met de overgang naar de Standaard Content komt er ook een vernieuwd patiëntenportaal: MijnDZ. Daar kunnen patiënten veilig en eenvoudig online hun medische gegevens en afspraken inzien. De veranderingen voor patiënten ten opzichte van het huidige online dossier zijn:
- De omgeving ziet er anders uit.De patiënt krijgt sneller uitslagen van onderzoeken te zien (binnen 7 dagen in plaats van 14).De patiënt ziet welke professional zijn/haar dossier heeft ingezien.
- In een pilot zal nog een aantal mogelijk nieuwe functies worden getest, zoals het e-consult en het zelf maken en wijzigen van afspraken.
Veelgestelde vragen over lab-aanvragen via het Zorgverlenersportaal
Het digitaal aanvragen van bloedonderzoeken via het Zorgverlenersportaal is beschikbaar voor alle huisartsen en verpleeghuisartsen. We zetten de meest gestelde vragen op een rij.
Hoe kan ik een verstuurde lab-aanvraag wijzigingen of aanvullen?
Het is helaas nog niet mogelijk om een order via het Zorgverlenersportaal te wijzigen. Het laboratorium kan de order voor u aanpassen. U kunt hiervoor een mail sturen naar trombosedienst@dz.nl met daarin uw wijzigingsverzoek of aanvulling en een referentie naar de order (bij voorkeur het ordernummer, deze is te vinden op de pagina ‘Aangevraagde orders’ op het Zorgverlenersportaal)
Het Deventer Ziekenhuis werkt samen met Chipsoft aan een oplossing om orderwijzigingen mogelijk te maken via het Zorgverlenersportaal.
Hoe kan ik een verstuurde lab-aanvraag annuleren?
Het laboratorium kan de order voor u annuleren. U kunt hiervoor een mail sturen naar trombosedienst@dz.nl met daarin het annuleringsverzoek. De order kan helaas pas een dag voor de prikdatum worden verwijderd, tot die tijd blijft de order zichtbaar in het overzicht met aangevraagde orders.
Het Deventer Ziekenhuis werkt samen met Chipsoft aan een oplossing om orderwijzigingen mogelijk te maken via het Zorgverlenersportaal.
Hoe kan ik een nabepaling aanvragen?
Nabepalingen kunnen per mail worden aangevraagd via het mailadres kcladministratie@dz.nl. Het Deventer Ziekenhuis werkt samen met Chipsoft aan een oplossing om orderwijzigingen mogelijk te maken via het Zorgverlenersportaal.
Tot hoever in de toekomst kan ik een lab-aanvraag indienen?
U kunt een lab-aanvraag tot maximaal 1 jaar in de toekomst indienen.
Hoelang blijft een lab-aanvraag beschikbaar?
Lab-aanvragen blijven tot 90 dagen na de geplande startdatum beschikbaar, net als in het Zorgdossier.
De tabbladen waarin de bepalingen geselecteerd kunnen worden zijn niet zichtbaar?
De tabbladen met bepalingen worden pas getoond zodra u alle (6) keuzevelden heeft ingevuld. Op basis van de invoer tonen de tabbladen soms andere bepalingen, vandaar dat het noodzakelijk is dat de invoervelden eerst gevuld worden.
Is er een zoekfunctie aanwezig zodat ik de bepalingen eenvoudiger en sneller terug kan vinden?
Er is helaas nog geen zoekfunctie aanwezig. Het Deventer Ziekenhuis kijkt samen met Chipsoft of deze functionaliteit in de toekomst kan worden toegevoegd aan het portaal. Lees voor de overige ontwikkelen het Actieplan.
Wat betekent ‘standaardmoment’ in de lab-aanvraag en wat is het verschil tussen de keuzeopties?
Middels de optie ‘standaardmoment’ kan het type bloedafname worden geselecteerd. Als huisarts zijn de volgende opties van toepassing:
Corona
Wij hechten sterk aan een goede samenwerking en het delen van kennis in het netwerk rondom de patiënt. Heeft u vragen of behoefte aan extra informatie, neem dan contact met ons op via corona@dz.nl.
Lijn 1
Lijn 1 is de nieuwsbrief speciaal voor huisartsen. Lijn 1 verschijnt vier tot zes keer per jaar.
December 2020
Corona-update 15 december
December 2020 extra
November 2020
Corona Update 02 november
Corona Update 13 oktober
September 2020
Juli 2020
Juni 2020
Corona Update 29 mei
Corona Update 19 mei
Corona Update 14 mei
Corona Update 30 april
Corona Update 23 april
Corona Update 16 april
Corona Update 7 april
Corona Update 31 maart
Corona Update 26 maart
Corona Update 24 maart
Corona Update 19 maart
Corona Update 17 maart
Januari 2020
Aanvraagformulieren lab
Heeft u geen aanvraagformulieren meer voor laboratoriumonderzoek, dan kunt u hier de pdf van deze formulieren downloaden en op uw praktijk uitprinten. Zo zit u nooit zonder.
Huisbezoeken huisartsen en verpleeghuisartsen
Voor huisbezoeken kunt u de digitale versie via een invulbare PDF downloaden en versturen naar trombosedienst@dz.nl.
Invullen/aanvinken van het aanvraagformulier kunt u het beste doen door het aanvraagformulier te vergroten naar 175%.
Aanvragen worden in de reguliere routes ingepland, cito aanvragen worden op datum aanvraag ingepland.
Reguliere dagen voor huisbezoeken
Hoe kan ik labmaterialen bestellen?
Omdat Zorgdossier uit de lucht gaat is het niet meer mogelijk om labmaterialen via Zorgdossier te bestellen. U kunt u labmaterialen aanvragen door een e-mail te sturen naar poct@dz.nl.
Op dit moment wordt gewerkt aan een online bestelmodule (webwinkel) voor het bestellen van labmaterialen. Deze is helaas nog niet beschikbaar op 28 november.
Zodra deze in de lucht is, ontvangt u nadere informatie. U kunt uw praktijk al wel vast registeren voor toegang tot deze module. Hiervoor ontvangen wij graag per praktijk één e-mailadres waarmee straks de bestellingen geplaatst kunnen worden. Dit e-mailadres wordt als gebruikersnaam gebruikt, waaraan een wachtwoord wordt gekoppeld. Het e-mailadres waarmee u straks labmaterialen gaat bestellen kunt u mailen naar: prinsa@dz.nl.
Contactinformatie huisartsen
Huisartsen kunnen bij vragen eenvoudig contact opnemen met ons ziekenhuis.
Patiëntgerelateerde vragen?
Neem contact op met de desbetreffende medisch specialist. Of raadpleeg hier de telefoonlijst.
Vragen m.b.t. ICT-ondersteuning?
Maak hiervoor a.u.b. een Els-melding aan
Spoedvragen ICT?
Bel de helpdesk 0570 53 55 55
Vragen over ICT-relatiebeheer?
Neem contact op met Marcel Hemels, hoofd Support & Service ICT-TD-MIT.
Bereikbaar op maandag t/m donderdag via:
m.hemels@dz.nl
0570 53 60 57 (werkdagen ma-do).
Vragen over accountmanagement?
Neem contact op met Marcel Hemels, hoofd Support & Service ICT-TD-MIT.
Bereikbaar op maandag t/m donderdag via:
m.hemels@dz.nl
0570 53 60 57
Overige vragen/opmerkingen?
Neem contact op met Fieke Molster, beleidsmedewerker medische staf
Bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag via:
f.molster@dz.nl
0570 53 61 57
Download folders / bestel drukwerk
Met dit formulier kunnen huisartsen drukwerk van het ziekenhuis voor hun praktijk aanvragen. Als de aanvraag vóór maandag 09.30 uur in het bezit is van Inkoop, volgt uitlevering dezelfde week.
Folders downloaden
- Algemeen
- Anesthesie
- Borstcentrum
- Cardiologie
- Centrum voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde
- Dagbehandeling
- Dermatologie
- Diëtetiek
- Duizeligheidspoli
- Ergotherapie
- Geriatrie
- Gipskamer
- Gynaecologie
- Hand Diagnostisch Centrum
- Heelkunde - chirurgie
- Infectiepreventie
- Intensive Care
- Interne Geneeskunde
- Kinderafdeling
- Kinderallergie Behandelcentrum
- Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Onderzoek
- Klinische neurofysiologie
- Klinische Pathologie
- KNO - Heelkunde
- Laboratorium fertiliteit
- Laboratorium Klinische Chemie
- Logopedie
- Longfunctieafdeling
- Longziekten
- Maag-, Darm- en Leverziekten
- Medische psychologie
- Mond- Kaak en Aangezichtschirurgie
- Medisch Maatschappelijk Werk
- Mortuarium
- Neonatologie
- Neurologie
- Oncologisch Centrum Deventer
- Orthopedie
- Osteoporosepoli
- Paramedische Dienst
- Pijncentrum
- Plas- en poeppoli
- Plastische Chirurgie
- Proctologiepoli
- Reumatologie
- Revalidatiecentrum
- SEH
- Spataderpoli
- Traumachirurgiepoli
- Urologie
- Vaatpoli
- Verloskunde
- Voortplantingsgeneeskunde
Verwijzen naar onze buitenpolikliniek
Het Deventer Ziekenhuis levert z'n zorg graag dichtbij. Zo hebben we vele tientallen servicepunten bloedafname in de Sallandse regio. Huisartsen kunnen patiënten doorverwijzen voor:
- bloedafname
- het inleveren van ontlasting
- onderzoek van urine of 24-uurs urine
Verder hebben we een buitenpoli in Raalte en in Rijssen. Daar houden diverse specialisten spreekuur en kunnen patienten worden doorverwezen voor diverse onderzoeken en behandelingen.
- Klik hier voor een overzicht van de spreekuren en behandelingen in Rijssen
- Klik hier voor een overzicht van de spreekuren en behandelingen in Raalte
Wanneer is een verwijsbrief nodig?
Zowel vanuit het ziekenhuis, vanuit patiënten als vanuit de huisartsen is gebleken dat er soms nog onduidelijkheid bestaat over wanneer een nieuwe verwijsbrief nodig is en wanneer niet.
Er is geen nieuwe verwijzing van een eerstelijns zorgaanbieder nodig op het moment dat in het kader van de behandeling het noodzakelijk is om de patiënt structureel terug te laten komen bij de medisch specialist (ook al is dit minder dan 1 keer per jaar). De patiënt is dus nog niet overgedragen aan de eerste lijn.
Als de medisch specialistische behandeling is afgesloten en de patiënt (weer) overgedragen is aan de eerste lijn dan is er wel een nieuwe verwijzing van een eerstelijns zorgaanbieder nodig. Het is de verantwoordelijkheid van de medisch specialist om te beoordelen of een patiënt is uitbehandeld. Hier dient de medisch specialist transparant over te zijn naar de patiënt en de huisarts.
Als basisregel kan er gesteld worden dat er geen verwijsbrief nodig is wanneer:
- een behandeling van een patiënt nog niet is afgerond. Ook niet wanneer de specialist de patiënt na meer dan 1 jaar terug wil zien op de polikliniek.
Als basisregel kan er gesteld worden dat een verwijsbrief wel nodig is bij:
- een nieuwe patiënt;
- een bekende patiënt met een nieuwe zorgvraag;
- een bekende patiënt indien de behandeling is afgerond en patiënt is terugverwezen naar de huisarts.
Als de huisarts twijfelt over de noodzaak van een verwijsbrief, dan is het advies om contact op te nemen met de betreffende medisch specialist. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het bepalen of een patiënt is uitbehandeld en is terugverwezen naar de eerste lijn. Zo nodig kan de medisch specialist zelf advies inwinnen bij de afdeling Finance, Control & Informatie.
Belang van een geldige verwijsbrief
Een tijdige en volledige verwijsbrief is voor zowel de patiënt, als voor het ziekenhuis van groot belang. Patiënten die, bij een nieuwe zorgvraag, geen geldige verwijsbrief kunnen overhandigen dienen zelf de rekening te betalen (SEH uitgezonderd). Wanneer bij een controle achteraf echter blijkt dat de verwijsbrief ontbreekt of ongeldig is, kan dit ook voor het ziekenhuis financiële gevolgen hebben.
Behandelcentra en poli's
Hier vindt u een overzicht met specifieke verwijzersinformatie over onze centra en poliklinieken:
- Deficatie Expertise Centrum
- Antistollingscentrum/Trombosedienst
- Wond Expertise Centrum
- Klinisch Farmaceutisch en Toxocologisch lab
- Laboratorium Klinische Chemie
- Medische microbiologie
- Neurologie
- Schouderpoli
- Spraak-taal poli
- Duizeligheidspoli
- Expertisecentrum darmsparende behandelingen
- Kinderallergie Behandelcentrum
- Klinische Pathologie
- Revalidatiecentrum
Aanvraag scopie
Ingangsdatum: 1 april 2020
Verwijzers die een patiënt verwijzen naar het Deventer Ziekenhuis voor een endoscopisch onderzoek onder procedurele sedatie en analgesie worden verzocht dit via een poliklinische verwijzing te doen via ZorgDomein.
De eisen rond patiëntveiligheid, voorlichting (intake spreekuur), informed consent, voor- en nazorg, procedurele sedatie en analgesie (PSA), uitslagcommunicatie en beleid (bijv. aangaande surveillance) zijn nu zodanig zwaar, dat de Nederlandse vereniging voor Maag-Darm-Leverartsen (MDL) heeft besloten dat dit niet meer te scharen valt onder een eerstelijns-zorgproduct zoals bijvoorbeeld een X-thorax.
Het Deventer Ziekenhuis heeft overlegd met diverse stakeholders, waaronder de HCDO, en volgt het advies van de NVMDL.
ZorgDomein
Voor de verwijzers houdt dit in dat een verzoek tot endoscopisch onderzoek MET PSA via een reguliere verwijzing moet plaatsvinden via ZorgDomein. De oudere aanvraagformulieren voor endoscopisch onderzoek zijn dus niet meer geldig voor een onderzoek onder PSA. Deze formulieren kunnen alleen nog gebruikt worden voor een onderzoek ZONDER PSA. Dit betreft doorgaans gastroscopieën.
Verwijzing
De verwijzing wordt uiteraard direct in behandeling genomen en een intake gepland. Ook de uitslagen van endoscopisch en histologisch onderzoek, de precieze consequenties en het plannen van eventuele surveillance en het over enkele jaren oproepen van een patiënt, wordt door de MDL-arts geregeld.
Zodra het mogelijk is, wordt de patiënt uiteraard weer terugverwezen naar de eerstelijn.
Nazorg covid-patiënten
Wat is de werkwijze voor nazorg van covid-patiënten na ontslag uit het ziekenhuis? En wat kunt u doen als een patiënt die thuis covid heeft doorgemaakt, klachten houdt? U leest het hier.
Telefoonlijst
Hier vindt u een lijst van telefoonnummers zodat u als huisarts direct bij de juiste afdeling terechtkomt.
Regionaal Transferpunt
Het Regionaal Transferpunt Salland ondersteunt in de zoektocht naar een plek voor patiënten die (tijdelijk) niet thuis kunnen verblijven en zorg elders nodig hebben. Inzet is iedereen de juiste ondersteuning en zorg te bieden. Het RTP biedt ondersteuning aan huisartsen, huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp. Contact: 0570 53 53 53 of via de RTP-website.