Menu
Patiënt

Opname en ontslag

Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, wilt u graag weten hoe de gang van zaken is. En welke voorbereidingen u moet treffen. Hoe ziet een verpleegafdeling eruit? Wanneer mag het bezoek komen? Welke huisregels zijn er? Op welke momenten komt de arts vertellen hoe het met me gaat?

Vooraf

Een ziekenhuisopname begint thuis. Wat neemt u straks mee? Wie kunnen we bellen als er iets is? Volgt u een dieet, of gebruikt u speciale medicijnen? En moet er misschien nog iets worden geregeld voor de achterblijvers?

Datum opname

Er is met u een opnamedatum afgesproken. Meestal verandert die niet meer. Mocht er toch iets tussen komen, dan hoort u dat snel. Bent ú plotseling verhinderd, meld dit dan aan de afdeling Opname. Een andere patiënt wordt dan in uw plaats geholpen. Opname is op werkdagen bereikbaar via 0570 535 130.

Wij bellen u

Eén dag vóór uw opname belt een medewerker van de verpleegafdeling, waar u opgenomen wordt, u tussen 14.00 en 16.30 uur. Zij vertelt u hoe laat en waar u wordt verwacht, en of u vooraf nog mag eten en drinken. De verpleegafdeling waar u wordt opgenomen, kan een andere zijn dan vooraf verteld. Soms zijn verschuivingen nodig in verband met drukte.

Contactpersoon

Het is verstandig alvast een contactpersoon te regelen. Kies daarvoor iemand die u goed kent. Van de contactpersoon wordt verwacht dat hij/zij uw familie, vrienden/bekenden en andere relaties informeert over uw verblijf in het ziekenhuis. De contactpersoon kan eventueel door het ziekenhuis worden benaderd als daartoe aanleiding is.

Meenemen

  • Uw patiëntenpas.
  • Comfortabele dagelijkse kleding, ondergoed en pyjama.
  • Stevige sloffen, schoenen en/of gympen.
  • Toiletartikelen (kam, tandenborstel, tandpasta, zeep e.d.).
  • Uw mobiele telefoon en een originele oplader (i.v.m. brandveiligheid)
  • Gebruikt u een loophulpmiddel, zoals een rollator, stok of krukken? Neem deze mee en gebruik deze tijdens de opname.
  • Medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
  • Eventuele dieetvoorschriften.
  • Eventuele hulpmiddelen, zoals een bril of gehoorapparaat.

Wordt u via de Spoedpost opgenomen, dan kunt u een familielid of begeleider vragen deze spullen van huis op te halen.

Iemand meenemen?

Als u dat prettig vindt, mag u iemand meenemen als u naar het ziekenhuis gaat. Diegene kan u begeleiden en gezelschap houden totdat u naar de operatiekamer gaat. En: bij een gesprek horen 2 vaak meer dan 1.

Was u opgenomen in een buitenlands ziekenhuis?

Meld dit dan bij de afdeling Opname en behandelend arts. Dit in verband met MRSA. Het ziekenhuis treft dan maatregelen om verspreiding van deze bacterie te voorkomen. Ook veeartsen, varkenshouders (en hun huisgenoten), vleeskalverenhouders en mensen die in de vleesverwerkende industrie werken, kunnen de MRSA bacterie bij zich dragen. U wordt verzocht dit te melden.

De juiste medicijnen

Het ziekenhuis vraagt bij uw apotheek een overzicht van de medicijnen op, die u gebruikt. De specialist gebruikt deze gegevens bij het voorschrijven van medicijnen tijdens de opname.​