Wetenschap
Naast het bieden van de beste zorg aan patiënten en het opleiden van zorg-professionals hecht het Deventer Ziekenhuis een grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek.
Het doen van onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de patiëntenzorg en de professionalisering van de zorg en zorg-professionals.
Bureau Wetenschap en Innovatie
Ons Bureau Wetenschap en Innovatie speelt een belangrijke rol in het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek en het waarborgen van de kwaliteit van het onderzoek. Het team bestaat naast de manager uit een verplegingswetenschapper, researchcoördinatoren, en een innovatiecoördinator, met naast de ziekenhuis-brede wetenschappelijk ondersteuning elk hun eigen aandachtsgebied.
De belangrijkste taken van het Bureau Wetenschap en Innovatie zijn:
- het ondersteunen van onderzoekers in de opzet en uitvoer van klinisch wetenschappelijk onderzoek;
- het verhogen van kennis en kunde van zorg-professionals over klinisch wetenschappelijk onderzoek;
- het vertalen van wet- en regelgeving alsmede STZ-criteria naar beleid en strategie op het gebied van klinisch wetenschappelijk onderzoek in het Deventer Ziekenhuis.
- het inventariseren, ontwikkelen, en implementeren van innovaties op het gebied van medische ontwikkelingen en patiëntenzorg.
Contactpersonen
- Joyce Faber, manager van het Bureau Wetenschap & Innovatie. Joyce is verantwoordelijk voor het organisatorische beleid op het gebied van wetenschap en innovatie. Daarnaast begeleidt zij onderzoekers bij de opzet, uitvoer en rapportage van wetenschappelijk onderzoek.
- Marjo van den Elsen, verplegingswetenschapper en ondersteunt bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Zij is ook verantwoordelijk voor het functioneel beheer van de software pakketten ter ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.
Researchcoördinatoren
De researchcoördinatoren zijn specifiek werkzaam binnen een of meerdere specialismen om ondersteuning te bieden bij alle fasen van het wetenschappelijk onderzoek binnen het vakgebied. Daarnaast dragen de researchcoördinatoren vanuit het Bureau Wetenschap & Innovatie bij aan de ziekenhuis-brede wetenschappelijke ondersteuning en infrastructuur.
Gynaecologie en Kindergeneeskunde
Binnen de Gynaecologie en Kindergeneeskunde wordt deelgenomen aan een groot aantal nationale en internationale wetenschappelijke onderzoeken. Binnen de gynaecologie zijn dit voornamelijk studies die zijn opgezet vanuit het consortium van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) op het gebied van de verloskunde, gynaecologie en fertiliteit. Binnen de kindergeneeskunde wordt vanuit het Kinder Allergie Behandelcentrum Deventer deelgenomen aan een aantal allergie-gerelateerde studies, en daarnaast lopen op de neonatologie een aantal onderzoeken.
Contactpersonen: Joyce Faber en Kim Kamphorst
Orthopedie
Ook binnen de Orthopedie wordt deelgenomen aan verschillende studies die vanuit de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) zijn geïnitieerd. Daarnaast wordt een nauwe samenwerking onderhouden met McMaster University en het Population Health Research Institute (PHRI) in Canada, door deelname aan meerdere grote wereldwijde studies. De orthopeden van het Deventer Ziekenhuis zijn ook actief in het zelf opzetten van zowel kleine als grote onderzoeken. Zo start binnenkort een groot onderzoek naar de invloed van de stand van de knieprothese op de functie en pijn na de operatie, waarvoor 500 patiënten die een knieprothese krijgen, gevolgd zullen worden.
Contactpersoon: Ellie Landman
Oncologie
Het researchteam oncologie coördineert een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de oncologische behandeling. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats op het borstcentrum, de afdelingen longziekten, hematologie en urologie en met de medisch specialisten van het oncologisch centrum Deventer.
Er is een intensieve samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en academische centra. Ook wordt actief deelgenomen aan onderzoeken die geïnitieerd worden door landelijke onderzoeksgroepen zoals HOVON, BOOG, DUOS, DCCG, NVALT.
Voor meer informatie: research oncologie
Contactpersonen: Erika ten Berge, Eliane Veurink en Marianne Papa. Telefoon: (0570) 536 437. E-mail: researchoncologie@dz.nl
Cardiologie
De vakgroep Cardiologie beschikt over speciale research afdeling. In samenwerking met de cardiologen werken hier 6 research medewerkers (artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers) aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor hart en vaatziekten. Hierbij wordt samengewerkt met de Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN) en toonaangevende onderzoekscentra in binnen- en buitenland. Patiënten kunnen door een cardioloog of research medewerker worden gevraagd of zij mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend is dit geheel op vrijwillige basis.
Contactpersoon: Erik Badings
Medisch-wetenschappelijk onderzoek
Het Deventer Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis, waarbij de combinatie van patiëntenzorg, opleiden en wetenschap elkaar essentieel versterkt en we vanuit die visie deze drie elementen verder willen ontwikkelen. Dit om een hoge kwaliteit van zorg te garanderen, innovatie te faciliteren en een waardevolle ontwikkelomgeving te bieden voor toekomstige generaties van (medische) professionals. Bureau Wetenschap en Innovatie heeft tot doel:
• het ondersteunen van medewerkers en stafleden in de opzet en uitvoer van klinisch wetenschappelijk onderzoek en innovatie in de zorg
• het verhogen van kennis en kunde over klinisch wetenschappelijk onderzoek en innovatie in de zorg bij medewerkers en stafleden
• het vertalen van wet- en regelgeving naar beleid en strategie op het gebied van klinisch wetenschappelijk onderzoek en innovatie in DZ.
In alle geledingen van het ziekenhuis wordt onderzoek gedaan en worden innovatieve ideeën verder gebracht. Met rond de 100 internationale wetenschappelijke publicaties per jaar, draagt onderzoek uit het Deventer Ziekenhuis bij aan de kennis over een grote verscheidenheid aan medische onderwerpen.
Verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke stages
In het Deventer Ziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan door verpleegkundigen en paramedici. Niet alleen door medewerkers die in dienst zijn van het ziekenhuis, maar ook door mensen van een HBO en universitaire opleiding. Wij bieden kansen om onderzoeksprojecten op te zetten en uit te voeren. Van het uitwerken van een idee tot een onderzoeksproject tot en met het analyseren van de data en het schrijven van een artikel. We hebben een uitstekend onderzoeksklimaat waarbij enthousiaste en deskundige medewerkers van het bureau Wetenschap en Innovatie je begeleiding kunnen bieden. Is je interesse gewekt? Mail dan naar Bureau Wetenschap en Innovatie.
Onderzoek doen?
In het Deventer Ziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan. Niet alleen door medewerkers die in dienst zijn van het ziekenhuis, maar ook door mensen van een HBO en universitaire opleiding. Wij bieden kansen om onderzoeksprojecten op te zetten en uit te voeren. Van het uitwerken van een idee tot een onderzoeksproject tot en met het analyseren van de data en het schrijven van een artikel. We hebben een uitstekend onderzoeksklimaat waarbij enthousiaste en deskundige medewerkers van het bureau Wetenschap en Innovatie je begeleiding kunnen bieden. Is je interesse gewekt? Mail dan naar Bureau Wetenschap en Innovatie.
Goedkeuringsprocedure
Voor elk onderzoek in het Deventer Ziekenhuis is goedkeuring van de Raad van Bestuur nodig. De Lokale Toetsingscommissie beoordeelt onderzoeksaanvragen en adviseert over de uitvoering ervan. Bureau Wetenschap en Innovatie ondersteunt onderzoekers bij dit goedkeuringsproces. Hiervoor wordt het datamanagementsysteem Castor gebruikt.
Wil je als onderzoeker een onderzoek opzetten en/of uitvoeren in het Deventer Ziekenhuis? Mail dan naar Bureau Wetenschap en Innovatie. Onze collega's kunnen je meer vertellen over de procedures, de documenten die nodig zijn en de doorlooptijd tot goedkeuring.
Wetenschappelijk onderzoek coronavirus
In het Deventer Ziekenhuis vinden we het belangrijk dat u de beste zorg krijgt. Veel over het coronavirus is nog niet bekend. Daarom doen we in Deventer Ziekenhuis wetenschappelijk onderzoek naar corona. Soms doen we dit ook samen met andere instellingen. We willen de zorg voor coronapatiënten verder verbeteren en daarmee de volksgezondheid beter beschermen.
Wat betekent dit voor u?
Voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar corona hebben we gegevens uit uw patiëntendossier nodig. De medische informatie die we van u verzamelen omvat het volgende; klinische symptomen, medische voorgeschiedenis, gebruik van medicijnen, resultaten van bloed- en microbiologische- testen (o.a. virussen en bacteriën), eventuele aanvullende onderzoeken en het optreden van eventuele complicaties. De gegevens worden gebruikt voor meerdere onderzoeken naar corona. Het is niet haalbaar om voor ieder onderzoek uw toestemming te vragen voor het gebruik van uw gegevens. We gaan er van uit dat u het goed vindt dat wij uw gegevens gebruiken.
Hoe wordt u privacy gewaarborgd?
We beschermen uw privacy door ervoor te zorgen dat de gebruikte gegevens niet naar u zijn te herleiden. De verzamelde medische gegevens bewaren we na afronden van het onderzoek tenminste 15 jaar op een beveiligde plek. Dit is nodig omdat de onderzoeksresultaten hierdoor te controleren zijn.
Heeft u bezwaar?
Mocht u toch bezwaar hebben tegen dit gebruik van uw gegevens, zeg het dan tegen uw behandelaar. Vanaf dat moment gebruiken wij uw gegevens niet langer voor onderzoek naar corona. Als u besluit dat u bezwaar wilt maken tegen het gebruik van uw medische gegevens heeft dat geen consequenties voor de verdere medische behandeling.
Voor u als patiënt
Als u als patiënt in het Deventer Ziekenhuis komt, kunt u gevraagd worden om deel te nemen aan (wetenschappelijk) onderzoek. Als het onderzoek inhoudt dat u aan bepaalde handelingen wordt onderworpen of als u door het onderzoek gedragsregels worden opgelegd, wordt uw toestemming voor deelname gevraagd. U wordt dan uitgebreid geïnformeerd over wat dit onderzoek voor u inhoudt en of meedoen eventuele risico’s met zich meebrengt. Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.
Gebruik van gegevens
Voor wetenschappelijk onderzoek is het gebruik van (medische) gegevens nodig. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van geanonimiseerde gegevens.
Als het vragen van toestemming voor het gebruiken van uw gegevens onmogelijk is, of een onevenredige inspanning kost, kunnen uw gegevens zonder uw uitdrukkelijke toestemming gebruikt worden als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
• Het onderzoek dient een algemeen belang;
• Het gebruik van uw gegevens is noodzakelijk voor het wetenschappelijk onderzoek;
• Bij de uitvoering van het onderzoek moet ervoor gezorgd worden dat uw persoonlijke levenssfeer niet onevenredig wordt geschaad.
Het gaat dan vaak om onderzoek waarbij naar gegevens wordt gekeken die in het verleden verzameld zijn in uw medisch dossier. De Raad van Bestuur van het Deventer Ziekenhuis moet altijd toestemming geven voor het gebruik van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.
U heeft de mogelijkheid bezwaar te maken tegen het gebruik van uw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Uw gegevens mogen dan niet voor dit doel gebruikt worden. U kunt dit dan aangeven bij uw medisch specialist.