Zorgverlenersportaal
Het Deventer Ziekenhuis maakt gebruik van het Zorgverlenersportaal om medische gegevens uit te wisselen met ketenpartners. Dit portaal biedt daarnaast de mogelijkheid voor externe zorgverleners om digitaal diagnostische onderzoeken aan te vragen, waaronder bloedonderzoeken en radiologieonderzoeken.
Algemene informatie
Het Deventer Ziekenhuis zet het Zorgverlenersportaal in om patiëntinformatie te delen met andere zorgverleners (o.a. huisartsen en apothekers). Het gaat hierbij onder andere om afspraken- en opnameoverzichten, verstuurde brieven en labuitslagen. Het delen van patiëntinformatie gebeurt alleen na expliciete toestemming van de patiënt. Het Zorgverlenersportaal biedt daarnaast voor externe zorgverleners ook de mogelijkheid om digitaal onderzoeken aan te vragen, waaronder bloedonderzoek en radiologieonderzoek.
Wilt u gebruik maken van het Zorgverlenersportaal, klik hier voor meer informatie. Heeft u vragen over het gebruik van het Zorgverlenersportaal? Stuur dan een mail naar: supportgroep@dz.nl
MijnDZ: het portaal voor patiënten
Patiënten kunnen via het patiëntenportaal, MijnDZ, online veilig en eenvoudig hun afspraken, behandelverslagen, brieven en overige medische gegevens inzien. In de toekomst zullen meer functies worden toegevoegd, zoals het zelf kunnen maken en wijzigen van afspraken en het voeren van e-consultaties.
Huidige en nieuwe functionaliteiten Zorgverlenersportaal
Vanaf dinsdag 7 november staat het vernieuwde zorgverlenersportaal live. In de afgelopen weken is veelvuldig getest door DZ-medewerkers en de ICT van de HCDO. Het vernieuwde zorgverlenersportaal kent vooral wijzigingen in structuur, functionaliteiten, vormgeving en soms naamgeving. Alle concrete verschillen zijn terug te vinden in het verschillenoverzicht. De belangrijkste verschillen voor het zorgverlenersportaal lichten we hieronder toe.
-
Zoals frequent aangegeven is het in het nieuwe Zorgverlenersportaal niet meer mogelijk om namens de patiënt de toestemming te registreren. Alle patiënten die bij ons ingeschreven staan kunnen ten alle tijden zelf de toestemming vastleggen op MijnDZ.nl. Gelukkig zijn er al heel erg veel patiënten in en buiten regio Deventer die hun toestemming hebben vastgelegd en voor opt-in gaan. Een zeer klein % kiest voor opt-out, maar dat is tenslotte de keuze van de patiënt.
De volgende infokaart kunt u bestellen om de toestemmingsregistratie onder de aandacht te brengen. -
Door een fout in de software is het vanaf 7 november tijdelijk niet mogelijk om patiënten verkort in te schrijven bij het Deventer Ziekenhuis. Naar verwachting is dit vanaf half december wel weer mogelijk. Indien er sprake is van onbekende patiënten kunnen zij zich bij de centrale balie in het DZ zich laten inschrijven. Om diagnostiek aan te vragen zal helaas voor deze groep patiënten tijdelijk weer gebruik moeten worden gemaakt van papieren aanvragen.
-
In het nieuwe Zorgverlenersportaal is het helaas niet meer mogelijk om de patiëntgegevens te wijzigen. Indien nodig kan de patiënt zelf de gegevens wijzigen via MijnDZ of bij de centrale balie in DZ vragen gegevens aan te passen.
Aanvraagformulieren en contactinformatie
Het zorgverlenersportaal wordt alleen beschikbaar gesteld aan: 1e lijns-zorgverleners in de rol van huisarts of apotheker en/of 3e lijns-zorgverleners die de rol van huisarts waarnemen.
Inloggen op het Zorgverlenersportaal kan alleen wanneer uw UZI pas geregistreerd is in het Deventer Ziekenhuis. Is dit (nog) niet het geval? Meld u even aan.
ELS-melding
Als van onderstaande sprake is, maak dan een ELS-melding aan:
- Als u niet kunt inloggen op het Zorgverlenersportaal terwijl u zich wel aangemeld heeft bij het Deventer Ziekenhuis. Heeft u zich nog niet aangemeld, kijk dan hier.
- Als u geen onderzoek kan aanvragen via het Zorgverlenersportaal. Indien sprake is van een specifieke patiënt, vermeld dan ook altijd het patiëntnummer;
- Als u een storing of foutmelding krijgt binnen het Zorgverlenersportaal. Vermeld in de ELS-melding waar u de storing binnen het portaal krijgt en in welke situatie dit plaatsvindt. Indien mogelijk stuur dan een screenshot van de foutmelding mee als bijlage bij de ELS-melding
Stuur een mail
Heb je geen toegang tot ELS? Stuur dan even een mail naar supportgroep@dz.nl, maar alleen als er sprake is van één van de bovenstaande situaties.
Functionaliteiten
Indien er wensen en/of vragen zijn ten aanzien van functionaliteiten in het Zorgverlenersportaal, en deze niet genoemd worden in het ‘Actieplan’, kan contact worden opgenomen met Quinten van Haren, Directiesecretaris HCDO. Quinten zal de wensen verzamelen en inbrengen in het periodieke overleg met het Deventer Ziekenhuis.
Handleidingen
Download handleidingen
Veelgestelde vragen
-
De berichten vanuit het Deventer Ziekenhuis naar huisartsen, zoals uitslagen van onderzoeken, of een terugkoppeling van de specialist, blijven via Edifact en Lab2lab gaan. Daarnaast kunt u de uitslagen ook in het Zorgverlenersportaal inzien.
-
Verwijzingen naar het Deventer Ziekenhuis verlopen niet via het Zorgverlenersportaal, u kunt patiënten via Zorgdomein digitaal verwijzen.
-
Via het Zorgverlenersportaal geeft het Deventer Ziekenhuis inzage aan huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in het medisch dossier van patiënten. Daarnaast geeft het apothekers inzage in de medicatie zoals deze in het Deventer Ziekenhuis is voorgeschreven. Op dit moment heeft u toegang tot dossiergegevens tenzij de patiënt hier bewaar tegen maakt.
Toestemming registreren
Volgens de Wet Aanvullende bepaling verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) moet een patiënt eerst toestemming verlenen aan het Deventer Ziekenhuis om zijn of haar gegevens beschikbaar te stellen via het Zorgverlenersportaal. De patiënt kan zelf zijn of haar toestemming registreren via MijnDZ. De toestemmingsregistratie kan op elk moment door de patiënt gewijzigd worden.
Geen toestemming, geen inzage
Vanaf een nader te bepalen termijn heeft u enkel nog inzage in het dossier van uw patiënten als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Dit houdt in dat van de patiënten die expliciet geen toestemming verlenen, er geen dossier getoond kan worden via het Zorgverlenersportaal. Inzage voor de huisarts, specialist ouderengeneeskunde of apotheker is dan geblokkeerd.
-
Op dit moment kunnen nabepalingen per mail worden aangevraagd via kcladministratie@dz.nl. Het Deventer Ziekenhuis werkt samen met Chipsoft aan een oplossing om het mogelijk te maken via het Zorgverlenersportaal nabepalingen aan te vragen. Gezien de complexiteit hiervan staat voor deze ontwikkeling een langere doorlooptijd.
-
Middels de optie ‘standaardmoment’ kan het type bloedafname worden geselecteerd. Als huisarts zijn de volgende opties van toepassing.
Bloedafname verpleeghuis
Bestemd voor verpleeghuisartsen. De afdeling is leidend voor de locatie waar Deventer Ziekenhuis de patiënt komt bloed afnemen. Deze locatie moet worden meegegeven in het opmerkingenveld.
Poliklinisch
Standaard keuze voor alle afnames op een buitenpoli of poli bloedafname Deventer Ziekenhuis.
Poliklinisch Spoed
Zelfde als ‘Poliklinisch’, order wordt vanaf aanname met voorrang behandeld (cito).
Thuisafname (diverse regio's)
Het Deventer Ziekenhuis neemt bloed af aan huis, selecteer een regio en prikdatum, rekening houdend met de standaard bloedafname dagen. Welke dagen dit zijn is af te lezen in het tekstblok boven de aan te vragen bepalingen.
-
Diagnostische onderzoeken verlopen zo veel mogelijk digitaal via het Zorgverlenersportaal. In het geval van bloedonderzoeken en radiologieonderzoeken (met uitzondering van CT en MRI) kunt u de aanvragen digitaal indienen via het Zorgverlenersportaal. Alle overige aanvragen verlopen op dit moment nog op papier. Het Deventer Ziekenhuis werkt aan het digitaliseren van de overige diagnostiek aanvragen zodat uiteindelijk alle aanvragen digitaal via het Zorgverlenersportaal kunnen worden ingediend.
-
Om in te kunnen loggen moet uw UZI-pas bij het Deventer Ziekenhuis geregistreerd staan. De UZI-pas is maximaal 3 jaar geldig. Zodra de UZI-pas de uiterste geldigheidsdatum nadert, zal deze vernieuwt moeten worden. Het Deventer Ziekenhuis kan dit niet voor u doen. Hoe u dit zelf doet kunt u vinden op deze website. Na het vernieuwen van de UZI-pas moet deze geactiveerd worden.
Meer weten? Bekijk dan de website van UZI.