Menu

Coronavaccinatie najaar 2023

Zoals aangekondigd door demissionair minister Kuijpers van VWS start op 2 oktober de najaarsronde voor de coronaprik. De GGD zal de uitvoering hiervan op zich nemen.

De najaarsronde is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Dat wil zeggen: 60-plussers, volwassenen die een griepprik-uitnodiging krijgen, medisch hoog risicogroepen en zwangere vrouwen.

Mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen halen, mogen ook een afspraak maken.

Weet u niet zeker of u tot een medisch hoog risicogroep behoort?

Vanaf 19 september worden 60-plussers uitgenodigd om de coronaprik te halen

Anders dan bij vorige coronaprikrondes ontvangt niet iedereen die een coronaprik mag halen, hierover een brief. Alleen mensen van 60 jaar of ouder ontvangen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM. Andere doelgroepen worden onder andere via de media uitgenodigd om zelf een afspraak te maken bij de GGD.

Zelf afspraak maken via planjeprik.nl vanaf 16 oktober
De overige doelgroepen (zoals mensen van 18-59 jaar die ook een griepprik mogen halen, medisch hoog risicogroepen, zorgmedewerkers en zwangeren) krijgen géén persoonlijke uitnodigingsbrief, maar kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij de GGD. Dat kan eenvoudig en 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl.

Mensen zonder DigiD kunnen vanaf dan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur bellen met 0800-7070 om een afspraak te maken.

Prikken op afspraak mogelijk tot eind december
Het is voor alle genoemde doelgroepen tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik op afspraak te halen. Alleen voor zwangeren en mensen uit medisch hoog risicogroepen is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar. Wij adviseren deze laatste groep echter wel dit in ieder geval in het najaar te doen gezien de grotere kans op infectie in de wintermaanden.

Later dit najaar kunnen mensen uit bovengenoemde doelgroepen ook zónder afspraak naar de priklocaties van de GGD komen. Wanneer en waar dat kan, is dan te zien op www.prikkenzonderafspraak.nl

Benodigdheden

Het is niet noodzakelijk een verwijsbrief of gezondheidsverklaring mee te nemen naar de priklocatie.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.mijnvraagovercorona.nl