Leven na een operatie aan de onderrug
Na de operatie is het belangrijk om een aantal adviezen en instructies op te volgen voor het herstel. De fysiotherapeut draagt de behandeling over aan een fysiotherapeut in uw omgeving. Dit gebeurt altijd in overleg met u. U heeft ook instructies en adviezen van de fysiotherapeut in het ziekenhuis.
Wondverzorging
U houdt een wond over aan de operatie. Het is erg belangrijk dat u daar zo zorgvuldig mogelijk mee omgaat. Vooral in de eerste periode na uw operatie.
Wond
- 2 dagen na de operatie kunt u weer douchen. Gebruik alleen water (geen zeep of shampoo) om de wond en de huid eromheen om de goed schoon te houden.
- Dep de wond goed droog met een schone handdoek. Een schone wond geneest beter.
- De eerste 4 weken kunt u niet zwemmen of in bad gaan, omdat dit de wond te veel verweekt.
- Als de wond goed dicht is en er geen vocht meer uit de wond lekt, hoeft u geen pleister meer op de wond te plakken.
- Is de wond nog niet droog of vindt u het aangenamer om toch een pleister te plakken, dan kunt u hiervoor een normale pleister gebruiken.
Hechtingen of hechtstrips
Meestal wordt de wond met hechtpleisters gesloten tijdens de operatie. Het kan ook zijn dat de wond met hechtingen is gesloten. De verpleegkundige geeft tijdens het ontslaggesprek aan wat voor u van toepassing is.
- De hechtpleisters die op de wond zitten, mag u zelf op de 7e dag na de operatie verwijderen.
- Hechtingen mag u de 10e dag na de operatie bij de huisarts laten verwijderen. Maak hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.
Medicatie
U krijgt tijdens en na de opname pijnmedicatie. Hoelang u ze moet gebruiken is moeilijk te zeggen. Dit zijn adviezen hoe u de pijnstillers het beste thuis kunt gebruiken en afbouwen. Het wil niet zeggen dat u alle onderstaande medicatie voorgeschreven krijgt.
Paracetamol
Paracetamol heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking. Het heeft nauwelijks bijwerkingen, zolang u niet meer dan de maximale dosis van 4 gram per dag gebruikt. Boven deze dosis bestaat kans op leverbeschadiging. Paracetamol werkt beter bij een regelmatige inname van 3 tot 4 keer 1000 mg. per dag (2 tabletten van 500 mg per keer). Het vermindert de pijn en versterkt het effect van andere pijnstillers, zoals Celecoxib, Diclofenac en Naproxen (de zogenoemde NSAID’s). Paracetamol is een zelfzorgmedicijn en moet u zelf kopen.
Celecoxib (Celebrex)
Naast Paracetamol heeft u Celecoxib voorgeschreven gekregen. Celecoxib is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers worden ook wel NSAID’s genoemd. Soms wordt hierbij een maagbeschermer (bijvoorbeeld Pantoprazol) voorgeschreven omdat ze het maagslijmvlies kunnen aantasten. Als u Celecoxib gebruikt mag u geen ander NSAID gebruiken zoals Naproxen, Diclofenac, Ibuprofen.
Oxycodon (kort)
Oxycodon kortwerkend is een morfineachtige pijnstiller. Het heeft een sterke pijnstillende werking. Oxycodon neemt u in wanneer u pijn ervaart (piekpijn). Het duurt soms wel1 uur voordat de pijnstiller werkt. Mogelijk krijgt u een wat licht gevoel in het hoofd, dit kan een bijwerking zijn. Is de pijnstiller na 1 uur onvoldoende? Neem dan nog een capsule in tot het maximale aantal dat is voorgeschreven per dag. Oxycodon kan aanleiding geven tot een bemoeilijkte stoelgang(obstipatie). De arts zal daarom een laxeermiddel voorschrijven om de stoelgang te bevorderen.
Oxycodon (langwerkend)
Oxycodon langwerkend is een morfineachtige pijnstiller. Het heeft een sterke pijnstillende werking. Oxycodon wordt voorgeschreven als er langdurige pijnklachten verwacht worden. Het medicijn werkt ongeveer 12 uur. Neem de oxycodon in op vaste tijden. De voorgeschreven dosering mag u niet overschrijden. Oxycodon kan aanleiding geven tot een bemoeilijkte stoelgang (verstopping). De arts schrijft een laxeermiddel voor om de stoelgang te bevorderen.
Laxeermiddel (Movicolon)
Movicolon is een poeder dat u oplost in een ruime hoeveelheid water. Movicolon heeft een laxerende werking doordat het water in de darm vasthoudt, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dit stimuleert de stoelgang. Daarnaast bevat het middel ook mineralen, deze helpen voorkomen dat er te veel vocht wordt uitgescheiden. Hierdoor wordt uitdroging voorkomen. Als de ontlasting op gang is kunt u ervoor kiezen om de Movicolon om de dag in te nemen, zodat de stoelgang op gang blijft.
Maagbeschermer (bijvoorbeeld Pantoprazol, Esomeprazol, Omeprazol)
Soms krijgt u maagbeschermers voorgeschreven bij het gebruik van NSAID’s. U hoeft de maagbeschermer niet meer te gebruiken wanneer u thuis volledig bent gestopt met het innemen van NSAID’s. Als u voor de operatie al maagbeschermers gebruikt kunt u ze door blijven gebruiken.
Wat wel en wat niet?
In de eerste vier weken na de operatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Zo zorgt u voor sneller herstel en voorkomt u terugkerende klachten.
- Houdt u zich aan de beweeginstructies.
- Rij zelf geen auto. Ga ook niet fietsen. Fietsen wordt afgeraden omdat u misschien plotseling moet afstappen. U mag wel als bijrijder in de auto zitten en op de hometrainer fietsen.
- Zit niet langer dan 30 minuten. U mag wel meerdere keren per dag zitten.
- Til maximaal 5 kilo. Als u een voorwerp van de grond wilt oppakken, houdt u het zo dicht mogelijk bij uw lichaam. Buig goed door uw knieën en houd uw rug recht.
- Doe alleen lichte huishoudelijke werkzaamheden. Niet stofzuigen, dweilen, schoonmaken, et cetera.
- Rusten naar behoefte in een rustige omgeving en enkele malen per dag.
- Breidt uw activiteiten geleidelijk aan uit.
- Overleg na 4 weken met uw behandelend fysiotherapeut of u kunt starten met uw normale activiteiten, zoals werken, sporten en/of huishoudelijk werk.
Pas als u zichzelf weer helemaal vertrouwt, bent u in staat uw aandacht te verleggen naar de dingen om u heen, bijvoorbeeld verkeerssituaties. - Luister naar uw eigen lichaam. Leer uw grenzen te ontdekken en hierop uw herstel aan te passen.
Klachten
Het kan zijn dat u na de ziekenhuisopname klachten ontwikkelt. We geven u graag een aantal tips voor klachten die we bij patiënten zien.
Blaasklachten
Het kan zijn dat u tijdens uw ziekenhuisopname één of meerdere malen bent gekatheteriseerd. Ondanks de steriele procedure heeft u daardoor een verhoogd risico op een urineweginfectie. Merkt u tekenen van een blaasontsteking, zoals vaak plassen of pijn bij het plassen, neem dan contact op met uw huisarts.
Problemen met ontlasting
Persen zorgt voor spanning op de wond en het binnenste weefsel, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Om uw ontlasting makkelijker te laten verlopen, zonder veel te hoeven persen, is het advies veel vezels te eten, veel te drinken en voldoende te bewegen. Heeft dit onvoldoende resultaat? Dan kunt u een laxeermiddel gebruiken. Als deze niet door de arts is voorgeschreven, kunt u hiervoor bij uw eigen apotheek terecht.
Wanneer contact opnemen?
Na de ingreep kunnen problemen ontstaan. We raden u aan om contact op te nemen met de spoedpost of de huisarts.
Klachten
- Ontstekingsverschijnselen: hierbij voelt de (omgeving van de) wond pijnlijk, rood opgezwollen en warm aan.
- Koorts boven de 38 graden Celsius.
- Aanhoudende wondpijn.
- Functieverlies door uitval van gevoel en/of kracht.
Wie kunt u bellen?
Bel bij deze problemen de eerste 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis, de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
Bel na deze 24 uur, buiten kantoortijden, uw eigen huisartsenpost.
Bij vragen die geen spoed hebben kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur de poli Neurologie bellen, tel.: (0570) 53 51 10.