Menu
Kinderallergie Behandelcentrum

Studie voedselallergie bij kinderen

Niet kunnen meesmullen bij een traktatie. Niets eten als je bij een vriendje speelt. Voor kinderen met een voedselallergie kan één verkeerde hap ernstige gevolgen hebben. Daarom doet het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis studie naar een behandeling die een voedselallergie kan genezen. Bij jonge kinderen lijkt die therapie veelbelovend.

Symptomen voedselallergie kinderen

De kinderarts-allergologen uit Deventer zien het dagelijks: een voedselallergie ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan vervolgens levenslang blijven bestaan. Meestal gaat het om baby’s met eczeem die al vroeg in hun leven antistoffen aanmaken tegen bepaalde voedingsmiddelen en dat zorgt weer voor allergische reacties, variërend van rode vlekken, misselijkheid of zelfs levensbedreigende situaties.

Behandeling voedselallergie

Tot enkele jaren terug hadden artsen geen mogelijkheden dit te voorkomen of goed te behandelen. Dit heeft plaatsgemaakt voor optimisme en activisme. Preventie is stap 1: door baby’s al vroeg pinda en kippenei te laten eten is een voedselallergie voor deze producten te voorkomen. Voor de baby’s en peuters die toch een voedselallergie ontwikkelen wacht tegenwoordig stap 2: behandeling met ‘orale immunotherapie’. Hiervoor is de ORKA-studie in maart 2019 gestart.

ORKA-studie voedselallergie

Het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis is de eerste instelling in Nederland met een studie naar deze veelbelovende, nieuwe therapie om baby’s en peuters voor altijd te genezen. Sinds maart 2019 starten kinderen nog voor hun tweede verjaardag met het dagelijks eten van kleine hoeveelheden van de voeding waarvoor ze allergisch zijn. ‘We stellen het immuunsysteem bloot aan de stof die de reactie uitlokt, zodat het lichaam er anders op leert reageren’, licht kinderarts-allergoloog Ted Klok toe. ‘Doordat we werken met lage doseringen wordt voorkomen dat de baby of peuter een ernstige allergische reactie krijgt.’

Eerste ervaringen nieuwe therapie

Sinds de start zijn al meer dan honderd jonge kinderen met een voedselallergie aan de behandeling begonnen. Kinderen en ouders komen uit heel Nederland om aan de ORKA-studie te beginnen. Zij doen twee jaar mee aan de studie en worden daarbij intensief begeleid door het team van het Kinderallergie Behandelcentrum. De eerste ervaringen van de studie laten zien dat deze nieuwe therapie veilig thuis kan worden uitgevoerd. Kinderen hebben zeker in de beginfase nog weleens een allergische reactie, maar dat zijn vooral milde klachten zoals rode vlekken of een dikke lip.

Belangrijke rol voor ouders

Omdat deze therapie dagelijks moet worden uitgevoerd, hebben ouders een belangrijke rol. ‘Zij moeten elke dag thuis de voeding geven’, licht Ted Klok toe. ‘Met zeker in de beginfase een kleine kans op een allergische reactie. Dat is dus best een spannende behandeling voor ouders en kind’, aldus Ted Klok. ‘Maar wij zien dat ze dat heel goed doen, waarbij het ouders ook echt lukt om bijna iedere dag het product te geven. Dat is ook belangrijk voor een effectieve behandeling.’

“Er is echt een serieuze kans dat we kinderen voorgoed van hun voedselallergie af kunnen krijgen”

– Kinderarts-allergoloog Ted Klok

Eerste resultaten immunotherapie

De eerste ervaringen in het Deventer Ziekenhuis zijn erg hoopgevend. Er zijn nu 35 kinderen die de ORKA-studie hebben afgerond, 32 daarvan eten nu zonder problemen het voedsel waarvoor ze allergisch waren. Dat is echt heel bijzonder om te zien. Ook omdat het soms gaat om kinderen met een uitgebreide voedselallergie voor bijvoorbeeld verschillende noten, pinda en kippenei. Tegelijkertijd is de vraag of kinderen na 1 jaar therapie echt definitief genezen zijn.

Amerikaanse studies

In twee Amerikaanse studies is immunotherapie bij jonge kinderen met een pinda-allergie ook al onderzocht. De resultaten van één van deze studies zijn heel recent gepubliceerd in de Lancet, een toonaangevend medisch tijdschrift. Deze studie suggereert dat bij een start van de therapie voor het tweede levensjaar er een grote kans is op echte genezing. Dit komt overeen met de resultaten van de andere studie. Onderzoekers van die studie hebben laten weten dat ook na vijf jaar de meeste kinderen na immunotherapie nog regelmatig producten met pinda eten zonder allergische reactie. Ze lijken dus echt definitief genezen. Optimisme is derhalve gerechtvaardigd, zo geeft Ted Klok aan. ‘Er is echt een serieuze kans dat we kinderen voorgoed van hun voedselallergie af kunnen krijgen’.

Onderzoek naar haalbaarheid en veiligheid

Met de ORKA-studie in het Deventer ziekenhuis wordt nu vooral onderzocht of orale immunotherapie bij jonge kinderen wel veilig is, of kinderen niet te veel bijwerkingen krijgen, alles goed willen eten en of voor ouders de uitvoering thuis ook haalbaar is. Het onderzoek in Deventer is namelijk veel uitgebreider dan de Amerikaanse studies: kinderen kunnen niet alleen een behandeling krijgen voor pinda-allergie, maar voor alle soorten voedselallergie. Zoals voor kippenei, noten en melk. En ook voor meerdere soorten allergie tegelijkertijd. Na twee jaar onderzoek is er nu wel een goed beeld dat de therapie bij de meeste kinderen veilig en goed uitvoerbaar is, dus tijd voor de volgende stap!