Menu

Plaatje kuitbeenbreuk wordt oervogel

Het chirurgisch materiaal dat Brenda van Dam uit Diepenveen overhield aan een enkel- en kuitbeenoperatie, inspireerde haar kleinzoon Olivier tot het maken van een kunstwerk. Als aandenken aan een hachelijk avontuur.

Arts heeft meegedacht 'wie achter patiënt zit'

Tijdens een bergwandeling in Spanje brak Brenda (75) eerst haar enkel en daarna kuitbeen. Midden in de nacht werd ze samen met haar man na een alarmtelefoontje –liggend op een bruggetje en kijkend naar de sterren- door Guardia Civil en Guardia Forestal (opgetrommeld door de hoteleigenaar) gered uit de ongemakkelijke situatie. Thuis volgde een succesvolle operatie in het Deventer Ziekenhuis. ‘Dat operatiemateriaal voor de breuk had kunnen blijven zitten’, vertelt Brenda. ‘Maar wij wandelen heel veel en de chirurg zag dat plaatjes en schroeven hoge bergschoenen in de weg zitten. Het knelt en irriteert. Dus stelde ze voor om het plaatje toch met een tweede operatie te verwijderen.’ Brenda is nog elke dag blij met dat advies. ‘De chirurg had ook kunnen denken: “ach, dat is een olde grieze van 75” en we doen niks. Maar ze heeft echt met me meegedacht. Ze heeft zich echt verdiept in “wie er achter de patiënt zit”. Dankzij de ingreep kunnen wij nu weer onbeperkt wandelen. Ik prijs me echt heel gelukkig dat ik zo’n goed team om me heen heb gehad.’

Oervogel

De operatie kreeg nog een staartje. Brenda’s kleinzoon Olivier studeert aan de ArtEZ kunstacademie in Zwolle. En knutselt graag met materialen. Hij maakt er insecten en vogels van. Olivier: ‘Niks gelast of gesoldeerd. Alles past in elkaar of wordt geschroefd. Oma gaf me het operatiemateriaal en ik heb daar een soort oervogel van gemaakt. Niet te complex, ik wilde dat het grote plaatje van de operatie goed zichtbaar bleef.’ 3 januari kreeg Brenda het kunstwerk als nieuwjaarsgeschenk van Olivier. Als aandenken aan een hachelijk avontuur en een meer dan geslaagde operatie. Recentelijk hebben Brenda en haar man al weer een wandelvakantie gemaakt in Finland. Zo vrij als een vogel, zonder pijn. Mede dankzij een meedenkende chirurg.