Wat doet ons Mortuarium?
Er is een dierbare van u in ons ziekenhuis overleden. Wij wensen u veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Voor u als nabestaande volgt een emotionele en drukke periode. Ongewild krijgt u te maken met een aantal (voor u onbekende) zaken. Een uitvaartondernemer kan u hierbij helpen. Wat gebeurt er na overlijden, welke rol speelt het mortuarium en hoe kunt u ons bereiken?
Verzorging van overledene
Nadat u en eventuele andere nabestaanden voorlopig afscheid hebben genomen wordt uw naaste van de verpleegafdeling overgebracht naar het Mortuarium van het ziekenhuis. Dit is een ruimte waarin de overledene wordt verzorgd en gekoeld. We maken onderscheid in noodzakelijke en wenselijke zorg. Noodzakelijke zorg is in het belang van een goede opbaring van de overledene en uit hygiënisch oogpunt. Hieronder valt het verwijderen van infusen, katheters, pacemaker, ICD en het hechten van een wond bij de overledene.
Speciale wensen
Wenselijke zorg bestaat uit het kleden van de overledene (eventueel samen met familie). Speciale wensen van familie of uitvaartondernemer kunnen in het mortuarium worden uitgevoerd. Te denken aan restauraties en specifiekere medische behandelingen die nodig/wenselijk zijn ten behoeve van de opbaring. Ook thanatopraxie (lichte vorm van balseming) is mogelijk in het ziekenhuis door een extern ingeschakeld bedrijf.
Afscheid nemen
Naast het geven van de noodzakelijke en de wenselijke zorg is er een oog voor het verdriet van nabestaanden. Afscheid nemen doet u maar één keer. Er is aandacht voor de overledene, maar ook voor u. Met de uitvaartondernemer overlegt u waar de overledene wordt opgebaard: thuis of in een uitvaartcentrum.
Download de folder
Obductie na overlijden
Obductie is onderzoek van het lichaam na de dood. Obductie heet ook sectie, autopsie of lijkschouwing. Het onderzoek wordt gedaan door een patholoog en kan helpen vast te stellen waarom iemand is overleden. Met een obductie kunnen ook (erfelijke) ziekten of afwijkingen worden aangetoond of uitgesloten.
Obductie bij volwassene
Een obductie neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Na de obductie wordt de overledene door de uitvaartverzorger opgehaald voor opbaring en/of crematie of begrafenis. Voor hersenonderzoek is bijvoorbeeld een periode van 6 tot 8 weken nodig voor bewerking en beoordeling.
Obductie bij uw kind
De patholoog onderzoekt uitgebreid alle inwendige organen op afwijkingen. Er worden kleine stukjes weefsel afgenomen voor microscopisch onderzoek en soms voor kweek. Dat is belangrijk omdat niet alle afwijkingen met het blote oog te zien zijn. In principe worden alle organen na het onderzoek teruggeplaatst in het lichaam, behalve (een deel) van organen waarvan het onderzoek nog niet is afgerond. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.
Voor hersenonderzoek is bijvoorbeeld een periode van 6 tot 8 weken nodig voor bewerking en beoordeling. Ook aangeboren afwijkingen bij kinderen zijn vaak ingewikkelder dan afwijkingen bij volwassenen en eisen uitgebreider onderzoek.
Orgaan- en weefseldonatie
In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven. Of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.
Orgaandonatie
Onder de juiste omstandigheden kan de patiënt zijn organen doneren. Dit kan nadat de hersendood is vastgesteld óf na een hartstilstand waarbij de bloedsomloop en ademhaling zijn gestopt. Een procedure voor orgaandonatie moet zorgvuldig gaan. Dat kost tijd. In totaal kan de procedure 12 tot 24 uur in beslag nemen. Daarna komt het lichaam van de overledene terug bij de familie.
Weefseldonatie
Iedere overledene tot 86 jaar kan weefseldonor zijn. Een weefseldonatieprocedure kan thuis opgestart worden, in een verzorgings- of verpleeghuis of in een ziekenhuis. Ook bij thuis opbaren is donatie van alle weefsels mogelijk. Uit- of afname van weefsels vindt plaats in het mortuarium van het ziekenhuis of een uitvaartcentrum.
Politiemortuarium
Slachtoffers van ongevallen, zelfdodingen, misdrijven en vindingen kunnen in het Mortuarium van het Deventer Ziekenhuis worden binnengebracht. Een team van specialisten van de technische recherche doet forensisch onderzoek op de slachtoffers. Dit team bestaat uit een forensisch arts en medewerkers van de politie. Een van de medewerkers van het Mortuarium assisteert bij dit onderzoek en draagt zorg voor de eerste opvang van nabestaanden.
Info voor uitvaartondernemers
Het mortuarium is te bereiken voor uitvaartondernemers en rouwvervoerders in het Deventer Ziekenhuis aan de Nico Bolkesteinlaan 75 te Deventer. Neem de afslag: Ambulance – Mortuarium - Goederenvervoer van het Deventer Ziekenhuis. Van 10.00 tot 16.00 uur is de richttijd waarop u overledenen kunt halen. In het weekend en op feestdagen tussen 14.00 en 16.00 uur.
Kennis delen
De mortuariummedewerkers zijn actief met scholing. Voor het verzorgen van lessen binnen, maar ook buiten het ziekenhuis voor diverse opleidingen of instanties. Het doel is onder andere meer openheid te creëren over de zorg na het overlijden, ook na een inbreng van buitenaf. Doordat de werkzaamheden worden geëtaleerd, wordt bij de huidige, maar ook de nieuwe generatie verpleegkundigen en verzorgenden inzicht verkregen in de mogelijkheden en werkzaamheden na overlijden.
Rondleidingen
Rondleidingen kunnen op verzoek aan belanghebbenden worden gegeven; te denken aan scholieren die een opleiding tot verpleegkundige of verzorgende volgen.
Lezingen
Op aanvraag kunnen lezingen over de mortuarium werkzaamheden worden gegeven bij diverse verenigingen. Voor overleg of informatie kunt u het mortuarium bellen op telefoonnummer 0570 53 53 53. Vraag naar de mortuariummedewerker.
Bereikbaarheid
Het Mortuarium is voor nabestaanden alleen na telefonische afspraak te bezoeken. U meldt zich bij de receptie, waarna de mortuariummedewerker wordt ingeseind om u op te halen.