Menu
Patiënt

Orgaan- en weefseldonatie na overlijden

In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat u nadenkt over dit onderwerp. Misschien vindt u dit lastig, maar het is van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven. Of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.

De gewijzigde donorwet

In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat u nadenkt over dit onderwerp. Misschien vindt u dit lastig, maar het is van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.

Op 1 juli 2020 is de gewijzigde donorwet ingegaan. In het Donorregister kan iedereen vanaf 12 jaar in Nederland zijn of haar keuze registreren voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Bent u 18 jaar of ouder en vult u geen keuze in? Dan komt bij uw naam te staan ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Doel van het Donorregister

Het is belangrijk om een keuze in te vullen in het Donorregister. En uw keuze te bespreken met uw partner of familie. Dan weten zij als u overlijdt welke keuze van u in het Donorregister staat. Dat maakt het gesprek in het ziekenhuis makkelijker voor uw partner of familie. Als iedereen zijn keuze invult is het van iedereen bekend of ze donor willen worden.

Meer informatie over de gewijzigde donorwet is ook te vinden via de website Donorregister

Donorregister

Hoe registreer ik mijn keuze?

U kunt op Donorregister een digitaal donorformulier invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze aan op www.digid.nl. U kunt ook een donorformulier invullen en versturen per post. Het donorformulier is verkrijgbaar bij gemeentehuis en zorginstellingen. Bij Deventer Ziekenhuis is dit formulier verkrijgbaar bij de receptie in de centrale hal of via de donatiecoördinator.

U kunt uw keuze altijd veranderen. Lees hier meer informatie over welke keuzes u heeft.

Registreer uw keuze