Menu
Patiënt

Orgaan- en weefseldonatie na overlijden

In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat u nadenkt over dit onderwerp. Misschien vindt u dit lastig, maar het is van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven. Of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.

Keuze vastleggen

In Nederland kan iedereen van twaalf jaar en ouder vastleggen of zij na hun overlijden toestemming geven voor orgaan- en/of weefseldonatie. Daarvoor is het donorregister opgericht. Door uw keuze vast te leggen, komen uw nabestaanden niet voor de moeilijke beslissing te staan als u komt te overlijden. U kunt er ook bewust voor kiezen om juist de keuze aan uw nabestaanden over te laten.

Hoe registreer ik mijn keuze?

U kunt op www.donorregister.nl een digitaal donorformulier invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze aan op www.digid.nl. U kunt ook een donorformulier invullen en versturen per post. Het donorformulier is verkrijgbaar bij gemeentehuis en zorginstellingen. Bij Deventer Ziekenhuis is dit formulier verkrijgbaar bij de receptie in de centrale hal of via de donatiecoördinator.

Wanneer gaat de nieuwe donorwet in?

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat u een keuze invult. Dan weet uw familie, partner of vriend(in) of u na uw overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden. Wilt u hier meer over weten? Kijk op de website van donorregister of bekijk deze handige infographic.