Menu
Patiënt

Donoren en transplantaties

In het ziekenhuis maken we veel mensen beter. Helaas is niet voor iedereen hulp meer mogelijk. Dan komt soms de moeilijke vraag voorbij: mogen er organen als donor worden gebruikt.

Tekort aan donoren

De vraag naar orgaan- en weefseldonoren is nog altijd groter dan het aanbod. En de trend is dat er steeds minder donoren beschikbaar komen.

Grosso modo komen donoren van dan wel verkeersslachtoffers, mensen die een hersenbloeding hebben gehad (de grootste groep) of mensen die zijn gereanimeerd maar toch overlijden aan een hersenbeschadiging. Alle drie de groepen laten qua aanbod van organen een negatieve trend zien. Er zijn minder verkeersdoden in Nederland, de behandeling van hersenbloedingen wordt steeds beter waardoor ook steeds meer mensen (deels) herstellen. Hetgeen de donorvraag compliceert. Er zijn meer redenen die ervoor zorgen dat er minder donoren komen. Steeds minder mensen overlijden in het ziekenhuis omdat ze liever thuis sterven. Ziekten worden ook steeds vaker chronisch, waardoor ook meer mensen overlijden buiten de ziekenhuismuren. De mensen die in een ziekenhuis overlijden, hebben vaak ernstige ziekten en zijn daardoor minder geschikt als donor. Ook als er sprake is van ernstige infecties zijn mensen vaak niet geschikt als donor. Dus de kans dat je orgaandonor zou kunnen zijn is maar heel klein. De kans dat je zelf een orgaan nodig zult hebben, is vele malen groter. Bij weefseldonatie is die neergang wat minder groot omdat mensen ook na overlijden nog enkele uren donor kunnen zijn. Grootste probleem blijft echter dat nog altijd zo’n zestig procent van alle Nederlanders zich niet heeft geregistreerd als donor, en dus ook niet als donor kan dienen. Terwijl met één overleden patiënt tot acht levens gered kunnen worden.