Menu
Patiënt

Orgaan- en weefseldonatie na overlijden

In Nederland schrijft de wet voor dat er toestemming nodig is voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat u nadenkt over dit onderwerp. Misschien vindt u dit lastig, maar het is van levensbelang om dit te doen. Dankzij het schenken van een gezond orgaan of weefsel na overlijden kan iemand anders in leven blijven. Of de kwaliteit van iemands leven kan verbeteren.

De nieuwe donorwet

De nieuwe Donorwet, die ingaat op 1 juli, is voor mensen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente. In het nieuwe Donorregister vult u in of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Als u na 1 september 2020 nog niets heeft ingevuld in het register krijgt u tot tweemaal een brief met de vraag of u uw keuze wilt invullen.

Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar’ tegen orgaandonatie te staan. Iedereen in Nederland krijgt van de overheid informatie over de nieuwe wet. Meer informatie over de nieuwe Donorwet is ook te vinden via de website Donorregister.

Donorregister

Hoe registreer ik mijn keuze?

U kunt op Donorregister een digitaal donorformulier invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze aan op www.digid.nl. U kunt ook een donorformulier invullen en versturen per post. Het donorformulier is verkrijgbaar bij gemeentehuis en zorginstellingen. Bij Deventer Ziekenhuis is dit formulier verkrijgbaar bij de receptie in de centrale hal of via de donatiecoördinator.

U kunt uw keuze altijd veranderen. Lees hier meer informatie over welke keuzes u heeft.

Registreer uw keuze