Menu
Onderzoeken

Obductie bij uw kind

Een obductie kan helpen om een oorzaak te vinden voor het overlijden van uw kind. De behandelend arts en u als ouder wil graag weten hoe een ziekte is verlopen, of waaraan uw kind is overleden. Met een obductie kunnen ook (erfelijke) ziekten of afwijkingen worden aangetoond of uitgesloten.

Lees voor

Wat gebeurt er bij een obductie bij uw kind?

Een obductie wordt verricht door een patholoog. Dat is een medisch specialist die gespecialiseerd is in deze vorm van onderzoek. De patholoog onderzoekt uitgebreid alle inwendige organen op afwijkingen. Er worden kleine stukjes weefsel afgenomen voor microscopisch onderzoek en soms voor kweek. Dat is belangrijk omdat niet alle afwijkingen met het blote oog te zien zijn. In principe worden alle organen na het onderzoek teruggeplaatst in het lichaam, behalve (een deel) van organen waarvan het onderzoek nog niet is afgerond. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.

Voor hersenonderzoek is bijvoorbeeld een periode van 6 tot 8 weken nodig voor bewerking en beoordeling. Ook aangeboren afwijkingen bij kinderen zijn vaak ingewikkelder dan afwijkingen bij volwassenen en eisen uitgebreider onderzoek. Deze weefsels of (delen van) organen kunnen niet mee begraven of gecremeerd worden, maar worden als het onderzoek is afgerond gecremeerd. De stukjes afgenomen weefsel worden voor onbepaalde tijd op de afdeling Pathologie bewaard.

Na een obductie

Een obductie neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag. Daarna kunt u of de uitvaartverzorger uw kind ophalen voor de voorbereidingen voor opbaring en/of begrafenis of crematie. Uw kind kan gewoon opgebaard worden zonder dat iets van de obductie te zien is, behalve als er onderzoek van de hersenen heeft plaatsgevonden bij een kind met weinig haar. Dan is er een gehechte wond op het hoofd te zien.

De uitslag

De patholoog stuurt het verslag naar de behandelend arts. Ongeveer 8 weken na de obductie kunt u een afspraak maken met de arts.