Menu
Nieuws

Ziekenhuis bereidt zich goed voor op warmte

24 juni 2019

Het is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Het Deventer Ziekenhuis bereidt zich goed voor op de aanhoudende hitte.

Kleine maatregelen

Vanwege de stijgende temperaturen, heeft het RIVM zondag het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. Dat doen we ook in het Deventer Ziekenhuis.

Aanhoudende hitte

Tot heel veel aanpassingen leidt dat niet. We kunnen – als dat nodig is – extra opnames in verband met de aanhoudende hitte goed opvangen. Hoewel we nog niet meer patiënten zien dan normaal, zijn we erop berekend om meer mensen met bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen te verzorgen. ‘Als het nodig is, kunnen we opschalen’, vertelt woordvoerder Erick van Zijl.

Extra water staat klaar

In ons ziekenhuis worden kleine maatregelen getroffen tegen de aanhoudende warmte. Van Zijl: ‘We zorgen voor extra kannen met water voor patiënten bij de poliklinieken, want voldoende drinken is heel belangrijk als het zo warm wordt als voorspeld. Verder doet de airco goed zijn werk in het pand. Eerdere hitteperiodes hebben aangetoond dat de koelsystemen van ons ziekenhuis wel tegen een stootje kunnen. Als het nodig is, schakelen we de komende dagen een tandje bij zodat het in het gebouw aangenaam blijft.’

Tips

Onze dermatologen maken zich wel wat zorgen om de overdosis zon de komende dagen. Zij hebben daarom de volgende adviezen:

  • Gebruik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor (SPF) van minstens 30.
  • Tussen 12 en 16 uur is de zon het schadelijkst. Zoek de schaduw op tijdens deze uren.
  • Smeer je elke twee/drie uur opnieuw in. Of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.
  • Houd kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
  • Smeer kinderen ouder dan een jaar een half uur voordat ze naar buiten gaan in (ook als ze naar school gaan).