Menu
Over ons

Kunst

Het Deventer Ziekenhuis moet een plek zijn waar iedere patiënt, bezoeker of medewerker zich prettig voelt. Dat doen we met betrokken mensen, een fijne inrichting én met bijzondere kunst.

Je vindt in de centrale hal, op de polipleinen en op verschillende afdelingen allerlei markante kunstwerken. Sommige staan er permanent, andere horen bij een wisselexpositie. Hierdoor is er altijd wel een kunstwerk dat je als bezoeker opvalt, inspireert of verrast.

Expositie Centrale Hal

Het Deventer Ziekenhuis organiseert geregeld wisselende exposities, zo ook in de centrale hal. Kunstenaars kunnen hier tijdelijk hun werk tonen aan een groot publiek. Voor hen een mooie kans en voor jou als bezoeker een afwisselend aanbod van bijzondere kunstwerken.

Annemieke Tonnaer, Marjoke van Kamp en Edith Madou exposeren komende maanden (t/m 26 maart 2021) in de centrale hal van het ziekenhuis.


De tentoonstelling in de centrale hal en bij de afdeling Reumatologie (rechts naast de receptie) van het ziekenhuis is georganiseerd door het Platform Deventer Kunstenaars in samenwerking met de kunstcommissie van het Deventer Ziekenhuis. Het Platform Deventer Kunstenaars is een vereniging voor professionele beeldend kunstenaars uit Deventer en omstreken.

Conceptuele fotografie

Het werk van Annemiek is te zien in de centrale hal, bij radiologie en bij de opname afdeling. Annemieke heeft in 2019 de opleiding ‘Photographic Design’ afgerond aan de fotovakschool. Maatschappelijk relevante onderwerpen zoals het gebruik van sociale media, de relatie tussen mens en natuur en de wegwerpmaatschappij kiest ze als onderwerp voor haar conceptuele fotografie series. Ze dompelt zich onder in het onderwerp en het verhaal wordt de bron en de motor van het fotografieproject. Deze nieuwe impulsen van kennis, de verwondering over de dagelijkse en vanzelfsprekende dingen in de wereld om ons heen en de uitdaging om het verhaal in beelden vast te leggen, geven haar inspiratie. Ze wil de ontdekte nieuwe inzichten en vraagstukken op een surrealistisch realistische manier presenteren om dezelfde verwondering bij de toeschouwer op te roepen. Als conceptueel fotograaf wil ze de kijker stimuleren om na te denken over zijn eigen relatie, gedrag of mening tot het onderwerp: wat is mijn relatie met de natuur? Hoe duurzaam leef ik? Hoe presenteer ik mezelf op social media? Haar motto is ‘Er bestaat niet zoiets als realiteit, er is alleen perceptie’. Bekijk hier haar website.

Beeldende kunst

Het werk van Marjokje is te zien bij de afdeling Kaakchirurgie. Marjoke is rond haar 50-ste actief geworden in de beeldende kunst. Het begon met een opleiding bij de SKE (Stichting Kreatieve Edukatie) in Amsterdam. De expressieve energie die daardoor vrijkwam was niet meer te stuiten. Zij heeft in de loop van de jaren verschillende kunstopleidingen gedaan, o.a. in Duitsland waar zij enige tijd woonde. In de Donaustad Regensburg had zij haar eerste exposities. Marjoke werkt meestal abstract, af en toe komt er een (zelf)portretje uit haar handen. Zij houdt van rechthoekige vormen, kistjes, luciferdoosjes, paneeltjes, afvalhout, ze kan het allemaal gebruiken. Er wordt geplakt, geschilderd, soms zijn er flarden van teksten te zien die alleen door haarzelf te begrijpen zijn. Veel ontstaat spontaan, zonder vooropgezet plan, en vrijwel alles valt in de categorie expressief. Meer weten? Neem dan contact met haar op.

Keramische beelden

Het werk van Edith is te zien bij de afdeling Reumatologie. De keramische beelden die beeldend kunstenaar Edith maakt zijn figuratief en anekdotisch. Ze gaat altijd uit van het realisme, daarna wordt de werkelijkheid vervormd tot een eigen verhaal. Haar inspiratie haalt ze uit ons dagelijks leven en de geschiedenis van Nederland. Alles over de samenleving zoals die was voedt haar fantasie. Uit diverse bronnen destilleert Edith beelden die vertaald worden in kunstwerken. Ze wil niet letterlijk citeren uit ons verleden, maar probeert de sfeer van vroeger te vangen en te vertalen. Ze zoekt naar het absurde, humoristische en surrealisme. Door gebruik te maken van diverse technieken kan ze objecten realistisch ogend nabootsen in keramiek. Vaak maakt ze stillevens en composities met vis, dit zijn meestal haringen, kabeljauwen of schollen, omdat deze vis het meest verweven is met de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast zijn typisch Hollandse blauw-witte ruitjes handdoeken, tegels en Delftsblauwe motieven favoriet. De formaten van haar beelden zijn heel divers van zo klein dat het in één hand past tot een kubieke meter groot. Meer zien? Bekijk dan haar website.

Wintertentoonstelling

1 van 3
  • Wintertentoonstelling Annemieke
  • Wintertentoonstelling Marjoke
  • Wintertentoonstelling Edith