Kunst
Het Deventer Ziekenhuis moet een plek zijn waar iedere patiënt, bezoeker of medewerker zich prettig voelt. Dat doen we met betrokken mensen, een fijne inrichting én met bijzondere kunst.
Je vindt in de centrale hal, op de polipleinen en op verschillende afdelingen allerlei markante kunstwerken. Sommige staan er permanent, andere horen bij een wisselexpositie. Hierdoor is er altijd wel een kunstwerk dat je als bezoeker opvalt, inspireert of verrast.
Expositie Centrale Hal
Het Deventer Ziekenhuis organiseert geregeld wisselende exposities, zo ook in de centrale hal. Kunstenaars kunnen hier tijdelijk hun werk tonen aan een groot publiek. Voor hen een mooie kans en voor jou als bezoeker een afwisselend aanbod van bijzondere kunstwerken.
Annemieke Tonnaer, Marjoke van Kamp en Edith Madou exposeren komende maanden (t/m 26 maart 2021) in de centrale hal van het ziekenhuis.
De tentoonstelling in de centrale hal en bij de afdeling Reumatologie (rechts naast de receptie) van het ziekenhuis is georganiseerd door het Platform Deventer Kunstenaars in samenwerking met de kunstcommissie van het Deventer Ziekenhuis. Het Platform Deventer Kunstenaars is een vereniging voor professionele beeldend kunstenaars uit Deventer en omstreken.
Conceptuele fotografie
Het werk van Annemiek is te zien in de centrale hal, bij radiologie en bij de opname afdeling. Annemieke heeft in 2019 de opleiding ‘Photographic Design’ afgerond aan de fotovakschool. Maatschappelijk relevante onderwerpen zoals het gebruik van sociale media, de relatie tussen mens en natuur en de wegwerpmaatschappij kiest ze als onderwerp voor haar conceptuele fotografie series. Ze dompelt zich onder in het onderwerp en het verhaal wordt de bron en de motor van het fotografieproject. Deze nieuwe impulsen van kennis, de verwondering over de dagelijkse en vanzelfsprekende dingen in de wereld om ons heen en de uitdaging om het verhaal in beelden vast te leggen, geven haar inspiratie. Ze wil de ontdekte nieuwe inzichten en vraagstukken op een surrealistisch realistische manier presenteren om dezelfde verwondering bij de toeschouwer op te roepen. Als conceptueel fotograaf wil ze de kijker stimuleren om na te denken over zijn eigen relatie, gedrag of mening tot het onderwerp: wat is mijn relatie met de natuur? Hoe duurzaam leef ik? Hoe presenteer ik mezelf op social media? Haar motto is ‘Er bestaat niet zoiets als realiteit, er is alleen perceptie’. Bekijk hier haar website.
Beeldende kunst
Het werk van Marjokje is te zien bij de afdeling Kaakchirurgie. Marjoke is rond haar 50-ste actief geworden in de beeldende kunst. Het begon met een opleiding bij de SKE (Stichting Kreatieve Edukatie) in Amsterdam. De expressieve energie die daardoor vrijkwam was niet meer te stuiten. Zij heeft in de loop van de jaren verschillende kunstopleidingen gedaan, o.a. in Duitsland waar zij enige tijd woonde. In de Donaustad Regensburg had zij haar eerste exposities. Marjoke werkt meestal abstract, af en toe komt er een (zelf)portretje uit haar handen. Zij houdt van rechthoekige vormen, kistjes, luciferdoosjes, paneeltjes, afvalhout, ze kan het allemaal gebruiken. Er wordt geplakt, geschilderd, soms zijn er flarden van teksten te zien die alleen door haarzelf te begrijpen zijn. Veel ontstaat spontaan, zonder vooropgezet plan, en vrijwel alles valt in de categorie expressief. Meer weten? Neem dan contact met haar op.
Keramische beelden
Het werk van Edith is te zien bij de afdeling Reumatologie. De keramische beelden die beeldend kunstenaar Edith maakt zijn figuratief en anekdotisch. Ze gaat altijd uit van het realisme, daarna wordt de werkelijkheid vervormd tot een eigen verhaal. Haar inspiratie haalt ze uit ons dagelijks leven en de geschiedenis van Nederland. Alles over de samenleving zoals die was voedt haar fantasie. Uit diverse bronnen destilleert Edith beelden die vertaald worden in kunstwerken. Ze wil niet letterlijk citeren uit ons verleden, maar probeert de sfeer van vroeger te vangen en te vertalen. Ze zoekt naar het absurde, humoristische en surrealisme. Door gebruik te maken van diverse technieken kan ze objecten realistisch ogend nabootsen in keramiek. Vaak maakt ze stillevens en composities met vis, dit zijn meestal haringen, kabeljauwen of schollen, omdat deze vis het meest verweven is met de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast zijn typisch Hollandse blauw-witte ruitjes handdoeken, tegels en Delftsblauwe motieven favoriet. De formaten van haar beelden zijn heel divers van zo klein dat het in één hand past tot een kubieke meter groot. Meer zien? Bekijk dan haar website.
Wintertentoonstelling
Expositie Dialyseafdeling
Het Deventer Ziekenhuis organiseert geregeld wisselende exposities, zo ook bij de dialyseafdeling. Kunstenaars kunnen hier tijdelijk hun werk tonen aan het publiek. Voor hen een mooie kans en voor jou als bezoeker een afwisselend aanbod van bijzondere kunstwerken.
Fotogroep ABC de Cirkel in Olst exposeert de komende maanden (tot december 2020) bij de dialyseafdeling van het ziekenhuis.
In de wachtkamer bij de dialyse hangen maar liefst veertien foto's van ABC de Cirkel in Olst. Op alle foto's is de stad Deventer te zien, op meerdere manieren. Van de ondergaande zon boven de IJssel, tot steegjes en details van het stadhuis. Niet alleen het historische karakter van de stad is op de foto's te zien, maar ook de moderne kant.
Permanente collectie
Verchillende kunstwerken hebben een permanente plek in ons ziekenhuis. De kunstwerken zijn veelzijdig in vorm, stijl en kleurgebruik.
Centrale hal
Het kunstwerk Lithotympanum Tuberosum van de Amsterdamse kunstenaar Hans Muller hangt in de centrale hal, aan de balustrade van het personeelsrestaurant. Het kooivormige werk is een afbeelding van het microscopische zeediertje Lithotympanum Tuberosum. Dit diertje staat aan de basis van al het leven. Een werk om bij weg te dromen, aldus Muller.
Verderop in de centrale hal hangen de epoxy werken van Othilia Verdurmen. Deze foto's, bewerkt met een harslaag, veroorzaken een ware explosie aan kleuren. Daarmee wil de kunstenares de bezoeker energie en vrolijkheid brengen.
Voorplein
Je vindt niet alleen binnen, maar ook buiten het ziekenhuis enkele kunstwerken. Op het Voorplein zie je bijvoorbeeld het werk 'Vogels' van Hedda Willem Buijs. Deze aluminium vogels moeten het ziekenhuis en de omgeving meer eigenheid, meer herkenning en een extra dimensie geven.
Polipleinen
De polipleinen worden verfraaid door werken van Janske Hombergen, Femke Teussink, Linda Verkaaik en Peter Stel. Het thema 'ontmoeting' staat hierbij centraal. De werken nodigen je als bezoeker uit om anderen te ontmoeten en staan op een opvallende plek op de polipleinen.
Route 53
Bij de balie van de MDL-polikliniek op Route 53 vind je De Zuil van Walter van Oel. Deze klassiek vormgegeven zuil was al onderdeel van de kunstcollectie van het vroegere Deventer Ziekenhuis. In ons huidige moderne gebouw krijgt het een geheel nieuwe uitstraling.
Dialysafdeling
De huiskamer van de Dialyseafdeling is opgefleurd met drie vrolijke schilderijen van de jonge kunstenares Tess Does (12) uit Holten. Tess tekent al haar hele leven en sinds enkele jaren schildert ze ook. Haar werk kenmerkt zich door de heldere en vrolijke kleuren. Voor de Dialyseafdeling heeft Tess drie schilderijen gemaakt rondom het thema dieren.
Marco de Leeuw (Deventer, 1968)
Neus XXL
Materiaal: Acrylic kunsthars
De vormen van zijn objecten ontstaan veelal uit een vloeiende beweging, rond en zacht en soms uitvergroot. Marco vervaardigt werken die uitnodigen om naar te kijken, aan te raken, te voelen, te ervaren. De meeste beelden hebben een aaibaar karakter. Dat zie je sterk terug in de serie neusobjecten in kleine en grote formaten. Het zijn vrolijk stemmende dynamische beelden soms zo gemaakt dat je erop kan staan of in kan klimmen. De neus staat voor het onderzoekende, het avontuur, de verbinding aangaan. Het liefste werkt hij aan een paar projecten tegelijkertijd. Het zet zijn zintuigen op scherp. Ideeën, ontwerpen, creëren, met de handen werken en iets moois tot stand brengen. Alle facetten in het maakproces zijn voor hem boeiend en interessant. De ideeën op papier omzetten in een object met diverse materialen betekent gewoon hard werken. Dat doet hij graag en het geeft hem enorm veel energie. De Leeuw werkt met hout, papier pulp, polyester, keramiek en acrylic. De Leeuw stelt zich tot doel om uitbundige, spontane en kleurrijke kunstobjecten te maken die de mensen doen glimlachen en vrolijk stemmen. Liefst in contrast met de omgeving. Niet ingehouden, met een stevige kwastaanzet en met gebruik van tal van kleuren. Een favoriet onderwerp van zijn schilderingen is de natuur en grafische voorstellingen.
Kunstcommissie
De kunstcommissie is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van het Deventer Ziekenhuis.
De leden van de Kunstcommissie zijn:
- Ilse Hoogaars, voorzitter
- Christien Bergervoet, secretaris
- Marian Bolink, tweede secretaris
- Mieke Berends, lid
- Ineke van Ommen, lid
- Annechien Langewouters, lid
- Wies Lemstra, lid
- Wilfried Obdeijn, lid
- Ben Westenberg, lid
- Anita Dommerhold, lid
Meer weten?
Voor meer informatie over de kunstcommissie, of kunst in het ziekenhuis kunt u per e-mail contact opnemen.
Kunstuitleen voor kids
Kinderen die in ons ziekenhuis worden opgenomen, mogen zelf een kunstwerk uitzoeken voor aan de muur van hun kamer. Leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum maakten in het examenjaar 2011-2010 zo'n 60 kunstwerken. Hiermee werd de basis gelegd voor een – in Nederland unieke - kunstuitleen voor zieke kinderen. Ook op een Kinderafdeling leidt kunst de aandacht van het ziek zijn even af en geeft het onze jongste gasten een warm en fijn gevoel.
Draaideurkunst
Het kunstobject ‘Verder kijken dan de buitenkant’ is gemaakt door José Koers. Ze heeft interieurarchitectuur gestudeerd aan ArtEZ in Zwolle/Arnhem. Sinds 2017 is ze als freelance interieurarchitect aan het werk bij verschillende bureau’s. Elementen die vaak terug komen zijn licht, transparantie en beweging. Het ontwerp is een abstracte weerspiegeling van mensen. Vanaf de buitenkant van het ziekenhuis is niet goed te zien wat er in de draaideur bevindt. Als we verder kijken en via de draaideur naar binnen lopen, zien we de diverse abstracte vormen. Sommigen zijn licht en transparant, anderen zijn donker en dicht.
Verder kijken dan de buitenkant
Het ontwerp is een abstracte weergave van mensen. We weten niet hoe iemand is of wat er speelt door alleen naar het uiterlijk te kijken. Door tijd te nemen iemand beter te leren kennen, weten we wat er speelt in het leven van die persoon. Dit gebeurt ook in het ziekenhuis, door een dokter die letterlijk kan kijken met medische apparatuur wat er aan de hand is, maar ook door een hulpverlener die levensverhalen aanhoort. Wat er dan tevoorschijn komt, zijn soms mooie verhalen, maar soms zijn er ook vervelende ontdekkingen. Bekijk haar website voor meer informatie.