Menu

Nieuwe heup in één dag: ‘Het gaat weer als een speer’

Afgelopen april kreeg Mariet Nijenkamp (72) een nieuwe heup. ’s Morgens geopereerd, ’s avonds weer thuis. Half juni stond ze weer op het voetbalveld en trapte een balletje, ze tuiniert weer, rijdt auto en zit op de fiets. ‘Ik heb nauwelijks pijn gehad, een pijnstiller was genoeg.’ Eén dag in het ziekenhuis voor een nieuwe heup, het komt steeds vaker voor.

‘Ik kon steeds moeilijker bukken en tuinieren. Fietsen lukte niet meer. Lange afstanden lopen ging lastig.’

In 2018 kreeg Mariet Nijenkamp een nieuwe heup in het rechter been. Destijds moest ze nog langer opgenomen worden in het ziekenhuis. Toen vier jaar later de tweede heup ook versleten bleek, was één dag in het Deventer Ziekenhuis voldoende. Mariet: ‘Ik moest om 07.15 in het ziekenhuis zijn, twaalf uur later was ik weer thuis.’ Net als bij de eerste heup, kreeg Mariet steeds meer pijn in het bovenbeen. ‘Ik kon steeds moeilijker bukken en tuinieren. Fietsen lukte niet meer. Lange afstanden lopen ging lastig.’ Een hele nieuwe heup bracht uitkomst.

Alleen pijnstillers

De operatie ging met een ruggenprik en een roesje. Mariet: ‘Dat gezaag en geboor hoefde ik niet te horen.’ Ondanks dat Mariet Nijenkamp bloed had verloren, mocht ze toch aan het einde van de dag naar huis. ‘Toch lekker dat je kinderen niet heen en weer naar het ziekenhuis hoeven. Met thuiszorg ging dat prima.’ Al moest de energiebron wel weer even opgeladen worden vanwege het bloedverlies. ‘Maar ik kon het been eigenlijk direct weer belasten’, vertelt Mariet. ‘Dat was echt anders dan vier jaar geleden. Toen was ik toch bang om het been te belasten. Dacht dat het weer kon breken. Nu ben ik er direct op gaan staan en de pijn is me enorm meegevallen. Ik heb ook alleen kortdurend wat pijnstillers genomen. “Je gaat weer als een speer”, zei de therapeut tegen Mariet. “Maar doe toch maar wat voorzichtig aan.”’ Mariet zegt dat het belangrijk is om na de operatie een tijdje therapie te blijven volgen. ‘Je moet echt even flink blijven oefenen. Ik doe dat onder meer twee keer per week met onder meer gewichten.’


“Het is alsof je met de auto naar de garage bent geweest voor een nieuw onderdeel. Het zit erin en alles loopt weer.’”

– Mariet Nijenkamp

Balletje trappen

Maar het resultaat mag er inmiddels zijn. Amper twee maanden na de operatie tuiniert Mariet weer, ze fiets ook, rijdt weer auto en kan prima stukken lopen. Sterker: ze stond al weer op het voetbalveld. ‘Vroeger heb ik zelf gevoetbald. Ik wilde wel weer meedoen. Mijn therapeut raadde dat toch maar af. Dat draaien is toch nog niet heel goed. Maar ik mocht wel een balletje trappen.’ En een sprongetje van geluk maken, kon ook weer. ‘Ik ben echt geweldig geholpen in het ziekenhuis. Mooi dat die behandeling in één dag kan. De angst om de heup te belasten is bij mij ook helemaal weg. Het is alsof je met de auto naar de garage bent geweest voor een nieuw onderdeel. Het zit erin en alles loopt weer.’

Jouw Leven

We leven allemaal ons eigen leven en hebben allemaal onze plannen, dromen en verlangens. Maar als je ziek bent, verandert er veel. Gelukkig is dit vaak van tijdelijke aard, maar soms ook niet. Toch willen we ook dan niet onze dromen opgeven. Dat hoeft ook niet. Ons ziekenhuis levert graag een bijdrage aan het leven zoals jij dat wilt leven. Het is jouw leven. Graag tekenen we al die verhalen op. Floortje, Lara, Sylvia en anderen vertellen ook hun verhaal.

Meer verhalen