Menu

Natuurlijke keizersnede op film vastgelegd

Stijn kwam ter wereld met behulp van een zogenaamde (natuurlijke) keizersnede. De geboorte werd door het Deventer Ziekenhuis op video vastgelegd om zo als voorlichtingsfilm gebruikt te kunnen worden. Bijzonder om zo’n intiem moment te kunnen vastleggen.

'OK voelde als een huiskamer'

Stijn is de zoon van Rita en Dennis Vlogtman uit Raalte en werd op 7 november 2016 geboren. Per jaar vinden er in het Deventer Ziekenenhuis zo’n 250 keizersnedes plaats. Bij deze geboorte komt een kindje op de operatiekamer ter wereld. In het verleden konden kersverse ouders hun baby alleen via een vensterdoek bewonderen. Dat is koud en afstandelijk. Met de zogenaamde natuurlijke keizersnede is dat veranderd. Direct na de geboorte is er tegenwoordig direct contact met de vader én moeder mogelijk. En als de moeder kiest voor borstvoeding kan het kindje ook direct worden aangelegd; wat de kans van slagen op borstvoeding groter maakt.

Intiem moment

Voor de film van Stijn werd een echtpaar gezocht dat de camera wilde toelaten bij dit bijzondere, intieme moment. Rita moest daar wel even over nadenken. ‘Het was de tweede keer dat ik met een keizersnede zou bevallen. Bij ons eerste kindje werd ik met spoed naar de OK gebracht, omdat het op de natuurlijke manier niet goed ging.’ Uiteindelijk gaven de persoonlijke begeleiding, het feit dat het om een voorlichtingsfilm ging en het goede script, de doorslag. ‘De OK voelde bijna als een huiskamer.’