Menu

Bedside Buskers: muziek als medicijn

Elke eerste donderdag van de maand treden de Bedside Buskers op. Geregeld verpletteren zij personeel en patiënten met hun muziek ‘aan de rand van het bed’.

Lees voor

‘Als artiest krijg je meer terug dan je geeft’

Elke eerste donderdag van de maand treden de Bedside Buskers op in het ziekenhuis. Muziek aan de rand van het bed. Muziek als medicijn.

Bedside Buskers

De Bedside Buskers is een initiatief van de Deventer vormgever Peter Kortleve. LiveGigs Music and Events uit Schalkhaar neemt de werving van artiesten op zich. Het begon twee jaar geleden als een droom voor Peter Kortleve: muziek maken aan bed voor de patiënten in het ziekenhuis. De Deventenaar kende het fenomeen via Amos Lee, die in Amerika voor ‘Musicians On Call’ hetzelfde doet, en zag het overweldigende effect. Kortleve besloot het concept van livemuziek voor ziekenhuispatiënten naar Nederland te halen en benaderde het Deventer Ziekenhuis. Inmiddels hebben andere ziekenhuizen het idee van de Bedside Buskers gekopieerd.

Effect onbeschrijfelijk

Het eerste optreden met Esther Groenenberg en Geert Leurink vond plaats op 29 januari 2016. En ook in Deventer waren het applaus en het enthousiasme niet van de lucht. ‘Hier moeten jullie mee doorgaan’, zei een patiënt. ‘Het is zó fijn om even 5 minuten niet met je ziekte bezig te zijn.’ Peter Kortleve: ‘Het effect van live-muziek aan bed is onbeschrijfelijk en begrijp je het best als je het ervaart. Als artiest krijg je meer terug dan je geeft.’ Aanvankelijk wilde Kortleve zich later in het proces terugtrekken vanwege drukke werkzaamheden voor zijn bedrijf Shortlife. Maar toen hij zelf de vele emotionele reacties bij optredens zag, besloot hij andere projecten af te stoten om meer tijd te hebben voor Bedside Buskers. Robert Willemsen uit Schalkhaar vond het, net als Kortleve, een mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen en bood namens zijn evenementenbureau LiveGigs hulp aan.

Belangeloos

Inmiddels groeit het concept van de Bedside Buskers gestaag en melden muzikanten zich spontaan. Ook de ziekenhuizen in Arnhem en Zwolle zijn enthousiast. Na een tweede sessie in het Deventer Ziekenhuis en een aftrap in Arnhem, vroeg Kortleve aan Willemsen of zijn aanbod nog stond. Dat bleek zo te zijn. De heren werken daarom nu ook samen en er is zelfs een speciale stichting opgericht. LiveGigs doet de planning en programmering van de artiesten die overigens belangeloos optreden, Shortlife verzorgt de publiciteit. Peter Kortleve: ‘Je kunt wel uitleggen wat muziek met mensen doet als je in een ziekenhuis komt spelen, maar je snapt het effect van muziek pas echt als je erbij bent. Er waren ook patiënten die een chemokuur kregen en dan zijn reacties soms best heftig.’