Menu
Aandoeningen

Arterieel vaatlijden

Arterieel vaatlijden is een aandoening van de slagaders. Het kan als gevolg hebben dat zich een vernauwing van de vaten voordoet. Deze afwijking is een gevolg van afzetting van vet in de wand en verkalking van de wand van de slagader.

Onderzoek en diagnose

Arterieel vaatlijden kan als gevolg hebben dat zich een vernauwing van de vaten voordoet. Een ander gevolg is een verwijding van de slagader of het ontstaan van zwakke plekken in de slagader. Dit wordt een aneurysma genoemd.

Aneurysma in aorta

Als een aneurysma in de lichaamsslagader (aorta) voorkomt begint deze vaak een eindje onder de aftakking naar de nieren en eindigt boven de splitsing naar het linker- en rechterbeen. Het kan zijn dat de zijtakken van de aorta ook zijn verwijd. Een aneurysma van de aorta hoeft lang niet in alle gevallen geopereerd te worden. Soms echter is de groei dusdanig dat de kans op scheuren sterk is toegenomen. Het mogelijke gevolg is een levensbedreigende bloeding. Hoe groter het aneurysma, des te groter het risico op scheuren. Ook kan er, doordat er een bloedstolsel of een stukje van de wand van de slagader is losgeraakt, plotseling een afsluiting optreden in een andere slagader (embolie).

Klachten

Een aneurysma geeft in principe geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt als er om andere redenen een onderzoek plaatsvindt. Zo kan bij een lichamelijk onderzoek van de buik boven de navel een kloppende zwelling worden gevoeld. Soms veroorzaakt het aneurysma vage rugklachten of pijn in de buik. Meestal wordt een aneurysma ontdekt door een echo of röntgenonderzoek van de buik.

Onderzoek