Menu
Onderzoeken

CT-onderzoek

Bij een CT-scan wordt met röntgenstralen een dwarsdoorsnede van het lichaam gemaakt. Zo komen weefsels en organen heel nauwkeurig in beeld.

22

dagen wachttijd tot eerste behandeling

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Wat gebeurt er bij een CT-onderzoek?

Bij het maken van de CT-scan ligt u op een onderzoektafel die geleidelijk door een ringvormig apparaat wordt geschoven. Het apparaat is aan beide kanten open. De onderzoektafel wordt zo geplaatst dat alleen het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden, zich in de ring bevindt. De rest van uw lichaam blijft buiten de ring. De computer zet de gekregen informatie om in beelden. Tijdens het onderzoek zit de radiodiagnostisch laborant die het onderzoek uitvoert, achter een glazen wand. De laborant kan met u praten via een luidspreker.

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt bij röntgenonderzoek is heel klein en niet schadelijk. Grote hoeveelheden röntgenstraling kunnen wél schadelijk zijn. Veel straling kan bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Maar dan gaat het om veel meer straling dan bij een gewoon röntgenonderzoek. Afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen duurt het onderzoek ongeveer 10 tot 30 minuten.

Folders

Komt u binnenkort naar het Deventer Ziekenhuis voor een CT-onderzoek? Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Download onze folder en lees wat u kunt verwachten.

Woorden als medicijn

Het Deventer Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis in Nederland Comfort Talk invoeren. Het is begonnen op de Kinderafdeling maar inmiddels in het gehele ziekenhuis doorgevoerd. Aangepast taalgebruik beïnvloedt het welbevinden van de patiënt. 'Patiënten ervaren minder stress, pijn en angstgevoelens.'

Lees meer