Menu
Aandoeningen

Endeldarmkanker

Endeldarmkanker bevindt zich in het einde van de darm. Bijna altijd ontstaat deze vorm van kanker uit een poliep, een goedaardige uitstulping van het slijmvlies van de darm. Het wordt jaarlijks bij ongeveer 2000 mensen vastgesteld.

Wat is het?

Endeldarmkanker bevindt zich in het einde van de darm (het rectum). Bijna altijd ontstaat deze vorm van kanker uit een poliep, een goedaardige uitstulping van het slijmvlies van de darm. Bij een klein deel van de mensen die deze ziekte jaarlijks krijgen, is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Verder zijn precieze oorzaken niet bekend. Dat de tumor kwaadaardig is, wordt vastgesteld na een scopie en weefselonderzoek.

Bij wie komt het voor?

Het wordt jaarlijks bij ongeveer 2000 mensen vastgesteld. De aandoening komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar wanneer de ziekte bij hen wordt aangetoond.

Symptomen

In tegenstelling tot dikke darmkanker gaat dit altijd gepaard met helder rood bloedverlies.

Risicofactoren

Voor endeldarmkanker gelden dezelfde risicofactoren als bij darmkanker.

Aandoening:

Meer informatie

Wetenschappelijk onderzoek

In het Deventer Ziekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Op deze manier is beter inzicht te krijgen in welke factoren van invloed zijn op het succes van de behandeling en op de kwaliteit van leven.