Menu
Aandoeningen

Endeldarmkanker

Jaarlijks krijgen ruim 120.000 mensen de diagnose kanker in Nederland. Daarvan zo'n 12.000 mensen (endel)darmkanker. Endeldarmkanker bevindt zich in het einde van de darm (het rectum).Dit treft ongeveer 3000 mensen, tegenover 9.000 mensen waarbij darmkanker wordt vastgesteld. Bij beide betreft het zowel mannen als vrouwen, doorgaans ouder dan 60 jaar.

Wat is het?

(Endel)Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Dat is een woekering van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

Bij een klein deel van de mensen die deze ziekte jaarlijks krijgen, is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Verder zijn precieze oorzaken niet bekend.

Symptomen

  • een veranderd ontlastingspatroon;
  • bloed bij de ontlasting;
  • bloedarmoede door ijzergebrek, darmpoliepen in het verleden, of een erfelijke belasting;
  • loze aandrang.

In ons ziekenhuis is de zorg voor (endel)darmkankerpatiënten gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden.