Menu
Nieuws

Zwemmen met beweegmakelaar

14 juni 2019

Deventer kent sinds 2018 twee Beweegmakelaars die in dienst zijn bij Sportbedrijf Deventer. Om mensen te helpen in beweging te komen. Het Deventer Ziekenhuis werkt samen met de Beweegmakelaars. Patiënten worden doorgestuurd om zo meer in beweging te komen. Een doorslaand succes. Zwemfit is één van de aangeboden activiteiten die is ontstaan door de samenwerking.

'Ik was direct gegrepen'

Het is dinsdagochtend half elf. In het Borgelerbad werkt een groep van ruim twintig meest oudere mensen aan hun conditie. Maar er is ook een man van 30 die revalideert na een auto-ongeval. Ongeveer veertig procent van de aanwezige zwemmers is doorverwezen vanuit het Deventer Ziekenhuis. Mevrouw Lukkers (81) was een jaar geleden de eerste die doorverwezen werd. ‘Geweldig’, zegt ze als ze hijgend uit het zwembad stapt. ‘Ik was direct gegrepen toen ik dit voor het eerst zag.’ Niet alleen het zwemmen en bewegen vindt ze goed, ook de sociale context speelt een rol. Na afloop wordt gezamenlijk koffie gedronken Het enthousiasme in en buiten het zwembad spat er letterlijk en figuurlijk van af. Van baantjes trekken tot fitness in het water. Ieder op zijn of haar eigen niveau.

Water helpt

Bewegingsagogen Arianne Huijgen en Jorney van der Wal begeleiden vanuit het ziekenhuis de deelnemers aan Zwemfit. ‘Juist zwemmen is goed’, zegt bewegingsagoog Arianne. ‘De opwaartse kracht van het water zorgt ervoor dat iemand minder weegt, wat het bewegen van het lichaam in het water vergemakkelijkt. Dit maakt dat oefeningen die op het “droge” nog niet uitgevoerd kunnen worden, in het water toch mogelijk zijn.’ Jorney ziet mensen opknappen doordat ze bewegen. Beweegmakelaar Anita zegt: ‘Mensen moeten soms best even een drempel over; vinden het best spannend aan het begin. Mensen die meedoen met Zwemfit gebruiken het om voorzichtig hun conditie op te bouwen voordat ze eventueel doorstromen naar sportverenigingen. Dit samen zwemmen is goed, gezellig en zeer toegankelijk. Er komen steeds meer deelnemers.’

Succes beweegmakelaar

De Beweegmakelaar is inmiddels een bewezen succes. Vanuit onder meer het ziekenhuis en huisartsen zijn er afgelopen jaar 225 doorverwijzingen geweest naar de Beweegmakelaar en daarvan beweegt 75 % na zes maanden nog steeds. Mooie voorbeelden te over. Een man die weer kan fietsen dankzij een tandem met iemand van fietsclub De Zwaluwen. Een vrouw van 50 uit Raalte die nooit sportte, alleen viool speelde, maar nu aan yoga doet en naar haar werk fietst. Een echtpaar van 80+ dat een half jaar in Deventer woont en dankzij de beweegmakelaar een nieuwe sportieve en sociale context ontdekte… Het succes van de beweegmakelaar spat er letterlijk en figuurlijk van af. Niet alleen in het zwembad…

Zwemfit is op dinsdagochtend van 10.00 uur tot 10.30 en van 10.30 tot 11.00 uur. Meer weten? Lees hier meer over Zwemfit.