Menu

Hoe kan ik als ouder het dossier van mijn kind inzien?

Als u bent gemachtigd om het dossier van uw kind in te zien kunt u via uw eigen inlog op het patiëntenportaal MijnDZ deze raadplegen.

Dit kan alleen bij het specialisme kindergeneeskunde voor kinderen tot 12 jaar.

Lees voor

Kinderen onder de 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar en heeft u als ouders of voogd het ouderlijk gezag, dan heeft u toegang tot de medische gegevens van uw kind in MijnDZ. U kunt een DigiD aanvragen voor uw kind wanneer u het BSN-nummer van uw zoon/dochter heeft ontvangen. De overheid stuurt het BSN-nummer binnen enkele dagen naar u op. Om te kunnen inloggen op MijnDZ heb je een DigiD nodig en de Digid app.

Kinderen tussen 12 en 16 jaar

Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent heb je samen met je ouders recht op inzage in jouw medische gegevens. Vanaf nu kun uw kind zelf toegang krijgen tot MijnDZ. Het is dus belangrijk dat uw zoon/dochter zelf een DigiD heeft en dat u samen nadenkt welk e-mailadres en 06-nummer er genoteerd zijn. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen hun eigen 06 nummer en e-mailadres opgeven en gebruiken. Dit kunt u doorgeven aan de centrale receptie van het Deventer Ziekenhuis of zelf wijzigen op MijnDZ. Wij raden u aan om uw kind hierin te begeleiden.

Kinderen vanaf 16 jaar

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan kan uw zoon/dochter met een eigen 06-nummer inloggen op MijnDZ met de DigiD app.

Als ouder het dossier van uw kind inzien

1. Log in op uw eigen MijnDZ met uw eigen DigiD inlog.
2. Op het homescherm staan uw gegevens rechtsboven in. Hier staat ook een pijl, door hierop te klikken opent u een menu.

3. Kies in het menu 'Dossier kiezen (gemachtigde)'.

4. De patiënt waarvoor u een machtiging hebt staan staat rechts bovenin in het scherm.

5. Klik op de 'naam' waarvan u de medische gegevens wilt raadplegen. U komt in het dossier van de patiënt. Onderin verschijnt de blauwe melding “u bekijkt het dossier van: 'naam'.

6. Door op de knop rechts bovenin te klikken kunt u wisselen van dossier of weer teruggaan naar uw eigen dossier.

Hoe kan ik inloggen als gemachtigde als ik zelf geen MIJNDZ heb?

Om in te kunnen loggen als gemachtigde moet u ingeschreven zijn in het Deventer Ziekenhuis. Het is wel zo veilig om te weten wie er toegang krijgt tot de medische gegevens. U kunt zich inschrijven bij de receptie hoofdingang van het Deventer Ziekenhuis.

Ouderlijk gezag

Een minderjarig kind staat altijd onder gezag van een of meer volwassenen. Deze volwassenen hebben het recht en de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Meestal hebben de ouders het gezag. Dat heet ouderlijk gezag. Als u gezag hebt over uw kind, bent u ook de wettelijk vertegenwoordiger. Dat betekent dat u tot 12 jaar beslissingen mag nemen voor uw kind.

Jonge kinderen begrijpen vaak heel goed wat er met hen gebeurt. Betrek daarom uw zoon/dochter zo veel mogelijk bij de behandeling. Vanaf 12 jaar mogen kinderen meebeslissen over hun zorg en behandeling. Hierbij past dat zij ook toegang kunnen krijgen tot MijnDZ.