Menu
Onderzoeken

Sigmoïdoscopie met eziclen

Met een Sigmoïdoscopie kunnen eventuele afwijkingen aan de binnenkant van het onderste gedeelte van uw dikke darm worden opgespoord. Zo nodig wordt er een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 05

Hoe kom ik er?

Route 53
Lees voor

Wat gebeurt er bij een sigmoïdoscopie met fosfaatklysma?

Wat is een sigmoïdoscopie met eziclen?

Voor een sigmoïdoscopie is het belangrijk dat uw darmen goed schoon zijn. Hierdoor kan de arts meer zien en worden eventuele afwijkingen minder snel over het hoofd gezien. Eziclen is een laxeermiddel dat hierbij helpt. Voor de behandeling kunt u thuis met het laxeermiddel beginnen.

  • Vertel de arts of u geneesmiddelen gebruikt (sintrom, marcoumar, ascal), allergisch of zwanger bent of een nierfunctie hebt met een MDRD klaring < 30 ml/min.
  • Wij raden u aan extra ondergoed mee te nemen.
  • Een dag voor het onderzoek begint u met de voorbereiding. Lees hiervoor de folder 'Voorbereiding met Bisacodyl en Eziclen'.

Behandeling

Een verpleegkundige van de Endoscopie-afdeling brengt u naar de onderzoekkamer. We verzoeken u uw onderlichaam te ontkleden en op de onderzoektafel te gaan liggen. Het onderzoek wordt verricht met een scoop. Dit is een zeer soepele slang met aan het uiteinde een lampje. De specialist schuift deze slang voorzichtig via de anus in de dikke darm. Er wordt wat lucht in de darm geblazen om het onderzoek te vergemakkelijken. Dit kan pijnlijk zijn. Van het eventuele verwijderen van een stukje weefsel voelt u vrijwel niets. Alles bij elkaar duurt het zo'n 5 tot 20 minuten.

Downloads