Sigmoïdoscopie met fosfaatklysma
Met een Sigmoïdoscopie kunnen eventuele afwijkingen aan de binnenkant van het onderste gedeelte van uw dikke darm worden opgespoord. Zo nodig wordt er een stukje weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek. Met de fosfaatklysma wordt een laxerende vloeistof via de anus in uw darm gebracht.
Wat gebeurt er bij een sigmoïdoscopie met fosfaatklysma?
Een verpleegkundige van de Endoscopie-afdeling brengt u naar de onderzoekkamer. We verzoeken u uw onderlichaam te ontkleden en op de onderzoektafel te gaan liggen. Het onderzoek wordt verricht met een scoop. Dit is een zeer soepele slang met aan het uiteinde een lampje. De specialist schuift deze slang voorzichtig via de anus in de dikke darm. Er wordt wat lucht in de darm geblazen om het onderzoek te vergemakkelijken. Dit kan pijnlijk zijn. Van het eventuele verwijderen van een stukje weefsel voelt u vrijwel niets. Het onderzoek duurt 5 tot 20 minuten.
Voorbereiding
- U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek.
- Vertel de arts of u geneesmiddelen gebruikt (sintrom, marcoumar, ascal), allergisch of zwanger bent.
- Wij raden u aan extra ondergoed mee te nemen.
De uitslag
De arts vertelt u na het onderzoek hoe uw darm eruitziet. De officiële uitslag krijgt u via uw huisarts of op het spreekuur van uw behandelend specialist. Eventueel onderzoek van weefsel duurt ongeveer 1-2 weken.
Nazorg
Na het onderzoek kunt u nog een tijdje een gespannen gevoel in uw buik houden. U kunt na het onderzoek naar huis en uw dagelijkse werkzaamheden oppakken. Als er een stukje weefsel is verwijderd, kunt u wat bloed verliezen. Bij abnormaal veel bloedverlies moet u contact opnemen met de behandelend arts of buiten kantoortijden met de Spoed Eisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
Downloads
Voor meer informatie over de sigmoïdoscopie, of voor instructies voor het uitvoeren van de fosfaatklysma kunt u onderstaande folder downloaden.