Menu
Onderzoeken

Gastro- en coloscopie

Bij een gastroscopie bekijkt de MDL-arts via uw mond de binnenkant van de slokdarm, de maag en het 1e deel van de twaalfvingerige darm. Bij een coloscopie bekijkt de arts de dikke darm aan de binnenkant en gaat de camera via de anus naar binnen. De arts doet dit met behulp van een endoscoop.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 53
Lees voor

Wat gebeurt er bij een gastro- en coloscopie?

U wordt opgehaald uit de wachtkamer. De verpleegkundige wijst u uw bed en kastje. U trekt uw nachthemd of T-shirt aan. De verpleegkundige brengt eerst een infuusnaaldje in. Uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte van het bloed worden gecontroleerd. De verpleegkundige brengt u in bed naar de onderzoekskamer.

Gastroscopie

Voor de controle van uw hartslag en ademhaling krijgt u een metertje op uw vinger. U krijgt de pijnstiller en het slaapmiddel (roesje) via het infuusnaaldje toegediend. Het onderzoek is voor u dan minder belastend. Zodra u slaperig wordt schuift de arts de endoscoop (flexibele slang) voor het maagonderzoek voorzichtig in uw mond, richting de slokdarm. Om het doorslikken van de slang makkelijker te maken, krijgt u een keelverdoving. Dit gebeurt met een spray of verdovingsgelei aan de slang.
Dat geeft een vieze smaak in uw mond. Tijdens het doorslikken van de slang voelen sommige mensen zich even benauwd. Dit gevoel is met een halve minuut verdwenen. Om te voorkomen dat u op de slang bijt, krijgt u een bijtring in uw mond. Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in uw maag geblazen waardoor u een opgeblazen gevoel krijgt. De arts krijgt daardoor een beter zicht. Probeer tijdens het onderzoek langzaam te ademen.

Coloscopie

Voor het dikke darmonderzoek schuift de arts de endoscoop voorzichtig via de anus in uw dikke darm. Voor een beter zicht blaast de arts via de endoscoop een beetje lucht in de darm. Dit kan darmkrampen veroorzaken. Misschien merkt u ook dat u winden moet laten. Dit is normaal en verlicht de krampen. De arts inspecteert de dikke darm en haalt vervolgens voorzichtig de endoscoop terug. Daarna is het onderzoek klaar.

Risico's en bijwerkingen

Na het onderzoek kunnen complicaties optreden. Zo kan na een darmonderzoek, voornamelijk bij poliepverwijdering, perforatie en/of bloeding voorkomen. De kans hierop is ongeveer 2 op de 1000. Dit kan tot 5 dagen na het onderzoek optreden. De verschijnselen zijn felle buikpijn of bloedverlies.

De uitslag

De arts die u heeft verwezen voor dit onderzoek ontvangt de uitslagen en bespreekt ze met u. Als er bij u weefsel is weggenomen voor microscopisch onderzoek duurt het 5-10 dagen voordat uw arts de uitslag hebt.

Nazorg

Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u terug naar de uitslaapkamer van de Endoscopieafdeling. U kunt uitslapen en bijkomen van het onderzoek. Dit duurt ongeveer 1 uur. Zodra u wakker bent, krijgt u iets te eten en drinken (neem uw diabetesmedicijnen mee om die te gebruiken). Voor uw eigen rust en privacy van andere patiënten mag u geen bezoek ontvangen. De verpleegkundige belt vervolgens uw contactpersoon. U kunt worden opgehaald van de uitslaapkamer op de endoscopieafdeling (route 53). Het is belangrijk dat er thuis iemand toezicht houdt tot ±23.00 uur. Na het onderzoek kunt u de bloedverdunners weer gebruiken tenzij de behandelende arts anders aangeeft.

Downloads

Wilt u meer algemene informatie over de gastro- en coloscopie? Download de folder hieronder.