Menu
Patiënt

Niet arts langs bed, maar patiënt naar arts

Normaal kwam de cardioloog aan het bed van hartpatiënten. Het Deventer Ziekenhuis draait dat nu om. Patiënten op verpleegafdeling G2 komen voortaan naar de arts. Meer privacy, meer info voorhanden, en even weg van de kamer.

Arts kan nu ook filmpjes laten zien

Het idee om de patiënt naar de cardioloog te sturen, komt van de verpleegkundigen Manon Jansen en Suzan Tutert. Suzan deed het idee op in een ander ziekenhuis, stelde het voor aan de Deventer cardiologen en beproefde de werkwijze vanaf september op haar afdeling. Vier dagen per week hebben de artsen nu zo’n ‘spreekuur.

Niet meeluisteren

Het lijkt een beetje op een bezoek aan de huisarts. Patiënten nemen plaats in de wachtkamer en worden door de arts binnengeroepen. Suzan: ‘De arts heeft daar alle informatie voorhanden en je kan er bijvoorbeeld filmpjes van onderzoeken tonen.’ Een ander voordeel is dat de kamergenoten niet meeluisteren. ‘Als er meerdere mensen op een kamer liggen, vertellen mensen toch soms de intieme dingen niet.’

Prettig

Hartpatiënten zijn meestal redelijk mobiel; zij kunnen volgens Suzan ook relatief makkelijk naar de arts toe. ‘Voor de verpleging moet er qua logistiek wel het een en ander worden geregeld. Dat proces optimaliseren we nu.’ Patiënten zien het artsenbezoek vaak als een uitje. Even weg van de kamer. Vooral jongere mensen vinden dat prettig.