Menu
Patiënt

Carpale Tunnel Syndroom

Het carpale tunnel syndroom is een beknelling van de middelste polszenuw. Het is de meest voorkomende beknelling van een zenuw in de arm of hand.

Meest voorkomende pols- en handaandoening

De zenuw loopt door een tunnel die wordt gevormd door het booggewelf van de handwortelbeentjes en een stevige peesplaat aan de buigzijde van de pols. In de tunnel lopen de 9 buigpezen van de vingers en de middelste handzenuw. Omdat deze tunnel niet wijder kan worden kan een hoger wordende druk nergens heen. Het gevolg is dat de zachtste structuur in elkaar wordt geduwd: de zenuw.

Zenuwen kunnen slecht tegen druk of trek. U kent dat bijvoorbeeld van verkeerd op de arm slapen: je wordt dan wakker met een gevoelloze arm. Het carpale tunnel syndroom kan klachten geven van tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger en deels van de ringvinger. Vaak worden mensen wakker van een doof gevoel in die vingers en hebben daarom een slechte nachtrust. Deze tintelingen worden ook wel gevoeld bij zaken als lezen, telefoneren, fietsen en autorijden. Bij een ernstig carpaal tunnel syndroom kunt u ook last hebben van een permanent “zanderig” gevoel in de vingers. Het vastpakken van kleine dingen wordt lastig. Krachtverlies en plotseling iets uit uw handen laten vallen kan ook een klacht zijn.

Meer informatie