Menu
Behandelingen

Thuishemodialyse en opleiding

Thuisdialyse voelt misschien als een grote stap. Kan ik dat wel thuis? Is dat veilig? Wat moet ik allemaal zelf doen? Zijn er aanpassingen in mijn woning nodig? En wie betaalt dat?

Hier leest u meer over thuisdialyse van het Deventer Ziekenhuis en hoe u thuis in uw eigen vertrouwde omgeving kunt dialyseren.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 25
Lees voor

Wat is thuishemodialyse?

Er zijn veel voordelen om thuis te dialyseren. U hebt geen reistijd meer van en naar het ziekenhuis en bent niet afhankelijk van de beschikbare tijden voor uw dialysebehandeling. U kunt zelf kiezen op welke dagen en tijden u wilt dialyseren.

Hierdoor bent u veel flexibeler en u houdt meer tijd over voor andere dingen in uw leven. Met thuisdialyse bent u ook veel nauwer betrokken bij uw eigen behandeling. U krijgt meer verantwoordelijkheid, bent beter in staat om uw eigen behandeling te bespreken en in het nemen van beslissingen. Het helpt u om meer grip te krijgen op uw leven en uw ziekte.

U wordt opleid

Om te leren dialyseren wordt u opgeleid op de Dialyseafdeling van het Deventer Ziekenhuis. Deze opleiding volgt u alleen of samen met uw partner, gedurende 8 - 12 weken. Een opleidingsverpleegkundige leert u in deze periode de dialysebehandeling volledig of gedeeltelijk zelfstandig uit te voeren. U leert zelf uw shunt aan te prikken, de dialysemachine gebruiksklaar te maken voor behandeling, zelf controles uit te voeren en problemen in kaart te brengen en op te lossen. Na de opleiding dialyseert u thuis in uw eigen dialysestoel of bed met (eventuele) ondersteuning van uw partner en of DVT.

Wanneer komt u in aanmerking voor thuisdialyse?

Met uw behandelend nefroloog bespreekt u of u in aanmerking komt voor thuisdialyse. Het is belangrijk dat:

  • uw dialyses stabiel verlopen zonder veel kans op complicaties;
  • u een goede toegang hebt tot de bloedbaan zodat een shunt of dialysekatheter goed kan functioneren;
  • er in uw woning een geschikte dialyseruimte gerealiseerd kan worden.

Aanpassingen huis

De Dialyseafdeling van het Deventer Ziekenhuis werkt samen met de firma (Baxter) die kijkt naar alle aanpassingen in de thuissituatie zoals aan- en afvoer van wateraansluitingen, stroomcapaciteit en eventuele andere aanpassingen in de ruimte waar u gaat dialyseren. De firma regelt alles van de technische bouwtekening tot en met het contact met een erkend water- en elektriciteitsbedrijf voor alle aansluitingen. De aanvraag voor de vergoeding bij uw zorgverzekeraar wordt verzorgd door het Maatschappelijk werk van het Deventer Ziekenhuis.

Downloads