Menu
Behandelingen

Lichttherapie PUVA

Lichttherapie is een behandeling met behulp van kunstlicht. Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidaandoeningen. Dit effect ontstaat voornamelijk door een bepaald deel van het zonlicht, het UltraViolet-A licht. In combinatie met het medicijn Psoraleen heeft UV-A licht effect op de meeste huidaandoeningen. De term PUVA staat voor de combinatie van Psoralenen en UV-A.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Hoe gaat lichttherapie PUVA?

De tabletten met psoralenen maken niet alleen uw huid, maar ook uw ogen gevoeliger voor UV-A licht. Meteen als u de tabletten inneemt, moet u ook een zonnebril opdoen. Smeer schilferende plekken in met een vette crème. Gebruik alleen crèmes die de huidarts voorschrijft. U krijgt een recept mee. Smeer u minimaal 3 uur voordat u naar de lichttherapie gaat niet in.

Bij de man is de huid van de geslachtsdelen gevoelig voor langdurige blootstelling aan UV-A licht. Draag ter bescherming bij belichting in dat gebied een zo klein mogelijke slip (bijvoorbeeld een tangaslip). Bij voorkeur steeds dezelfde soort slip, zodat steeds dezelfde delen van de huid bedekt zijn. De assistente van de lichttherapie geeft u een speciale UV-bril om tijdens de behandeling te dragen. Deze bril beschermt uw ogen. Om uw gezicht te beschermen moet u een helm opdoen in de cabine. De huidarts komt na 15 à 20 belichtingen kijken hoe u reageert op de behandeling. Wanneer er op een ander moment tijdens de behandeling een verandering optreedt in uw situatie, waarschuwt de assistente de huidarts.

Risico's en bijwerkingen

Bij een PUVA-behandeling kunnen de volgende bijwerkingen optreden: misselijkheid, jeuk, roodheid en huiduitslag. Hebt u jeuk, of is uw huid verbrand (roodheid en/of blaren), waarschuw dan de assistente. Jarenlange blootstelling aan zonlicht geeft een versnelde veroudering van de huid en kan ook huidkanker veroorzaken. Bij langdurige lichttherapie is dat ook mogelijk. Raadpleeg daarom uw huidarts als er ongewone plekjes op de huid voorkomen.

Duur van de behandeling

In principe wordt u 2 keer per week belicht. Hoe lang u belicht wordt, hangt af van uw huidtype en de ernst van de aandoening. De totale behandeling neemt een paar weken tot een paar maanden in beslag, afhankelijk van het resultaat.