Menu
Behandelingen

Lichttherapie bij huidziekten

Voor de lichttherapie gebruiken we lichtcabines met UVA of UVB lampen. De therapie vindt plaats op onze polikliniek. De dermatoloog bepaalt samen met u welke behandeling het meest geschikt is.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Hoe gaat lichttherapie bij huidziekten?

Lichttherapie wordt toegepast bij verschillende huidziekten, zoals psoriasis, eczeem, lichen planus, jeuk, vitiligo of “zonne-allergie”. Er wordt meestal gebruik gemaakt van TL01-UVB lichttherapie. Door ulraviolet (UV) licht kan de groei en de ontsteking van de huid geremd worden.​

Soorten lichttherapie

  • UVB, ultraviolet B licht is een deel van het licht zoals dat door zonlicht wordt uitgestraald. Op onze lichtafdeling bestaat de mogelijkheid om met breed - en smalband UVB te worden belicht. In de meeste gevallen wordt U met smalband UVB behandeld, ook wel TL01-UVB genoemd.
  • PUVA (Psoraleen + UVA), is de combinatie van ultraviolet A (UVA) en het innemen van psoraleen-tabletten. UVA is een bestanddeel van het zonlicht. Het dringt vrij diep in de huid door, maar op zichzelf geeft UVA onvoldoende verbetering van huidziekten. Het medicijn psoraleen maakt de huid gevoeliger voor UVA.

Lichtcabines

​De belichtingen vinden plaats in een ronde cabine met UVA of UVB lampen. U dient geheel ontkleed in de lichtkast te staan. Twee à drie keer per week komt u op de lichtafdeling. De behandelingstijd varieert van enkele seconden tot minuten. De behandeling duurt afhankelijk van uw huidaandoening gemiddeld 10 weken. Ook kunnen gedeelten van de huid, zoals uw handen en voeten, apart met deelapparatuur worden belicht.

Downloads

Wilt u meer informatie over lichttherapie en wat u kunt verwachten? Download de folders hieronder.