Menu
Behandelingen

Hoornvliestransplantatie

Bij een hoornvliestransplantatie vervangt de oogarts een troebel hoornvlies door een nieuw hoornvlies. Het nieuwe hoornvlies komt van een donor.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 51 15

Hoe kom ik er?

Route 1
Lees voor

Wat is een hoornvliestransplantatie?


Het kan zijn dat u een tijdje moet wachten op de transplantatie. Er is niet altijd direct een geschikt donorhoornvlies beschikbaar.

Tijdens de transplantatie haalt de chirurg een rond schijfje uit het oude hoornvlies. Dit vervangt ze door een schijfje helder donorvlies. De chirurg hecht het nieuwe hoornvlies rondom stevig vast. De operatie gebeurt met een plaatselijke verdoving of met narcose.

Na de ingreep moet u waarschijnlijk enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

De vorm van het hoornvlies kan in de eerste maanden na de operatie nog sterk veranderen. Daarom schrijft de oogarts pas een half jaar na de operatie een eerste bril of contactlens voor. Het duurt een jaar voordat duidelijk is of de operatie geslaagd is.

Na een hoornvliestransplantatie

Uw oog is na een hoornvliestransplantatie erg kwetsbaar. Bescherm het dus goed:

  • Overdag moet u de eerste maanden na de transplantatie een (zonne)bril dragen. Dit beschermt u tegen stoten. 's Nachts draagt u acht weken lang een beschermkapje.
  • De eerste drie maanden na de operatie mag u geen dingen tillen die zwaarder zijn dan tien kilo.
  • Het is heel belangrijk dat u uw geopereerde oog uw hele leven lang beschermt tegen stoten en tegen (ongemerkt) in de ogen wrijven.

Het is mogelijk dat het nieuwe hoornvlies wordt afgestoten. Om dit te voorkómen krijgt u oogdruppels en/of tabletten. Het is belangrijk dat u deze oogdruppels/tabletten volgens het recept gebruikt.

Waaraan kunt u merken dat het nieuwe hoornvlies misschien wordt afgestoten?

  • U gaat plotseling slechter zien.
  • U krijgt rode ogen.
  • U krijgt tranende ogen.
  • Uw ogen zijn gevoelig voor licht.
  • Uw ogen doen pijn.
  • Uw ogen voelen geïrriteerd aan en dat verdwijnt niet na een nacht slapen.

Hebt u last van een van deze dingen, neem dan meteen contact op met de oogarts. Soms lukt het om het hoornvlies te behouden.

Zie voor meer informatie www.oogartsen.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de Oogartsten website.

Lees meer