Menu
Behandelingen

Haarnestcyste behandeling met fenol

Een haarnestcyste ook wel sinus pilonidalis genoemd ontstaat door ingroeiende haren meestal in de bilspleet, deze kan onder lokale verdoving behandeld worden. De specialist zal allereerst de haarnetcyste schoon maken (saneren). Aansluitend wordt de cyste gespoeld met een etsende vloeistof (fenol). Dit wordt ook wel fenoliseren genoemd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 60

Hoe kom ik er?

Route 77
Lees voor

Hoe gaat de haarnestcyste behandeling met fenol?

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de polikliniek Heelkunde. Een medewerker haalt u uit de wachtkamer en brengt u naar de behandelkamer. Voor de behandeling welke ongeveer 15 minuten in beslag neemt, ligt u op de buik op de behandeltafel. Voor de behandeling hoeft u zich niet geheel te ontkleden. Vanzelfsprekend moeten de billen en bilnaad toegankelijk zijn. Onder plaatselijke verdoving worden er haren uit de holte verwijderd. Hierna wordt zorgvuldig de omliggende huid beschermt met vaseline. Daarna wordt de fenol (etsende vloeistof) in de holte gespoten. De inwerktijd is ongeveer 1 minuut. Vervolgens wordt er nagespoeld met alcohol in de holte.

Risico's en bijwerkingen

Over het algemeen geeft deze behandeling relatief weinig extra klachten. In de eerste dagen na de behandeling zal de afscheiding van vocht echter sterk toenemen. Dit vocht kan donker van kleur zijn en nog enkele haren bevatten.

Nazorg

Er kan wat vieze afscheiding/wondvocht uit de wond komen. In het begin lijkt dit erger te worden. Dit is normaal Het neemt vanzelf af. Bij pijn kunt u dagelijks 4 x 2 tabletten a 500 mgr. Paracetamol innemen. Spoel de wond dagelijks 2 keer schoon onder de douche en de plek eromheen. Dep daarna de wond droog met een gaasje. U kunt daarna een maandverbandje of inlegkruisje gebruiken. Ga pas zwemmen of in bad als de wond gesloten is. Na toiletbezoek en u heeft ontlasting gehad dan indien mogelijk ook spoelen. De volgende dag kunnen u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken, als u zich goed voelt.

Downloads

Wilt u meer informatie over de haarnestcyste behandeling met fenol of over wat u kunt verwachten? Download de folder hieronder.