Menu
Behandelingen

Fotodynamische Therapie (PDT)

Fotodynamische therapie is geschikt voor patiënten met voorstadia van huidkanker en oppervlakkige huidkanker. De aangedane huid wordt ingesmeerd met (5-ALA) crème. Belichting van de met crème ingesmeerde huid geeft een ontsteking die ervoor zorgt dat onrustige of kwaadaardige cellen worden opgeruimd.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 50 10

Hoe kom ik er?

Route 85
Lees voor

Hoe gaat Fotodynamische Therapie (PDT)?

Het eerste deel van de behandeling bestaat uit het insmeren van de huid met de crème. Vervolgens wordt de huid lichtdicht afgeplakt. Voordat de belichting kan plaatsvinden, moet de crème minimaal 4 uur intrekken. Die tijd kunt u doorbrengen in een wachtruimte vlakbij de poli Dermatologie. U wordt daar heengebracht door de assistente. Er wordt voor u en 1 begeleider een broodmaaltijd aangeboden.

Het tweede deel van de behandeling vindt ’s middags plaats op de lichtafdeling van de polikliniek Dermatologie. Fotodynamische therapie maakt gebruik van een rode lamp die dicht op de huid wordt geplaatst. Er wordt een groter gebied behandeld dan alleen de te behandelen plek.. Afhankelijk van het stadium huidkanker wordt één- of tweemaal belicht met een tussentijd van 2 uur.

Risico's en bijwerkingen

De belichting kan pijnlijk zijn, maar tijdens de belichting koelt de assistente met een speciaal koelapparaat, dit wordt als zeer plezierig ervaren. De gevoeligheid is afhankelijk van de plaats, en de grootte van het te behandelen gebied. Na de behandeling wordt de huid nogmaals afgedekt en krijgt u ijsklontjes mee naar huis om ook direct na de belichting door te gaan met koelen. Houdt er rekening mee dat u niet zelf naar huis kunt rijden omdat u direct na de belichting moet koelen.

Nazorg

Het is aan te raden bij thuiskomst de behandelde huid opnieuw te koelen met een schone washand met ijsblokjes. Het koelen van de huid verlicht eventuele pijn en vermindert de zwelling.

Tot enkele weken na behandeling kan de huid rood, gezwollen en gevoelig zijn. Een enkele keer ontstaan er blaren of een nattende wond. De huid kan normaal worden gewassen, vermijd intensieve zonblootstelling. Het is niet eenvoudig te voorspellen of de behandeling gevoelig is. Sommige patiënten ervaren de aanwezigheid van een familielid of bekende tijdens de belichting als plezierig.