Menu
Behandelingen

Dialyse in de nacht

Wanneer u kiest voor een dialysebehandeling in de nacht wordt u om de nacht gedialyseerd. U ondergaat de behandeling al slapend.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 53 53 10

Hoe kom ik er?

Route 25
Lees voor

Wat is dialyse in de nacht?

Het voordeel dat Nachtelijke Centrum Dialyse biedt ten opzichte van de reguliere behandeling is dat patiënten weer vrij zijn overdag. Het is nu mogelijk om de oude dagbesteding of werk weer te hervatten. Een ander voordeel ten opzichte van de reguliere behandeling die 3x4 uur per week beslaat, is dat de dialysebehandeling veel milder verloopt. Complicaties zoals bloeddruk dalingen of kramp komen ‘s nachts niet of nauwelijks voor. Doordat de dialyse veel langer duurt, gemiddeld 8 uur per nacht, worden afvalstoffen beter uitgedialyseerd. De meeste patiënten kunnen daardoor minder medicijnen ( fosfaatbinders ) nemen. Ook het dieet en de vochtbeperking zijn minder streng.

Nadelen

Het nachtelijke dialyseren levert niet alleen voordelen op. De patiënt slaapt op deze manier wel een aantal nachten per week in het ziekenhuis in plaats van thuis en is aangesloten aan de dialyseapparatuur. Dit kan een nadelig effect hebben op de nachtrust. De patiënten die echter nu ‘s nachts dialyseren nemen dit voor lief en vinden dat de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen.