Menu
Oorcentrum Deventer

Ooraandoeningen

De eventuele behandeling van uw gehoorverlies hangt sterk af van de ernst en de oorzaak van uw gehoorverlies.

Uitwendige gehoorgang

  • Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Dit wordt ook wel een “zwemmersoor” of otitis externa genoemd. Ongeveer drie tot tien procent van de KNO-patiënten bezoekt de KNO-arts met klachten van een gehoorgangontsteking. Vaak heeft één patiënt meerdere malen per jaar een gehoorgangontsteking. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk.

  • Een pre auriculaire sinus is een klein gaatje vlak voor het oor. Soms zit er een gaatje aan beide kanten. Het is een aangeboren afwijking en komt bij meer mensen voor. Bij klachten kan het gaatje met een operatie worden verwijderd.

    Vanaf de geboorte aanwezig

    Een preauriculaire sinus ziet er uit als een klein gaatje voor het oor en is vanaf de geboorte aanwezig. Vanaf het gaatje loopt een kanaaltje de diepte in. Het is een restant van een embryonale kieuwboog die niet helemaal gesloten is in een vroege embryonale fase, zoals normaal wel gebeurt. Meestal veroorzaakt het geen klachten. De sinus kan echter gaan infecteren met vorming van een groeiende cyste of een abces. Wanneer de sinus onrustig is, kan deze worden verwijderd.