Menu
Oorcentrum Deventer

Hoe werkt het oor en ontstaan gehoorverlies

Het oor is een complex orgaan. Het oor brengt het geluid naar de hersenen en kan bepalen waar het geluid vandaan komt en wat de klanken en toonhoogtes zijn.

Hoe werkt het oor

Het oor bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het uitwendig oor
  2. Het middenoor
  3. Het binnenoor

Uitwendig oor

Het uitwendig oor wordt gevormd door de oorschelp en de gehoorgang . De gehoorgang eindigt bij het trommelvlies.

Middenoor

Het middenoor is de luchthoudende ruimte die begint net na het trommelvlies. Deze ruimte communiceert met luchtcellen in het zogenaamde ‘temporale bot’ van de schedel. Daarnaast is er een verbiniding van het middenoor met de neus-keelholte (‘nasofarynx) via ‘de buis van eustachius. In het middenoor bevinden zich onder andere de drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel.

Binnenoor

Het binnenoor wordt gevormd door het slakkenhuis. Het slakkenhuis is verbonden met het evenwichtssysteem. Vanaf het binnenoor loopt de gehoorzenuw naar de hersenen.

Hoe werkt het oor

Geluid is hoorbare trilling van de lucht. Deze trilling komt via de gehoorgang naar het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken de trilling en brengen deze over naar de vloeistof in het slakkenhuis. Door beweging van de vloeistof in het slakkenhuis wordt de trilling via de zintuigcellen (haarcellen) van het slakkenuis omgezet naar en signaal voor de gehoorzenuw. De gehoorzenuw brengt het signaal over naar de hersenen.