Menu
Fysiotherapie

Bewegen met een longaandoening

Wanneer u een longaandoening heeft is het soms lastig om in beweging te blijven vanwege klachten zoals kortademigheid en vermoeidheid. Toch is het ondanks deze klachten wel goed om te kijken wat u kunt doen om in beweging te blijven.

Waarom blijven bewegen?

Op deze manier behoudt u uw kracht en conditie en kan u uw dagelijkse activiteiten blijven doen. Er zijn verschillende manieren waarop u in beweging kan blijven. Hier ziet u wat het Deventer Ziekenhuis hierin voor u kan betekenen en wat u zelf thuis kunt doen om in beweging te blijven.

  • Uw conditie wordt beter.
  • Uw klachten kunnen afnemen.
  • U bent minder snel benauwd.
  • U krijgt meer energie.
  • U kunt uw dagelijkse bezigheden makkelijker uitvoeren.
  • Uw spieren en botten worden sterker.
  • U herstelt sneller van verkoudheid of griep.

Wat kan ik doen als ik kortademig ben bij inspanning?

Als u een longaandoening heeft kunt u bij inspanning al snel kortademig worden. Misschien heeft u dan de neiging om inspanning te vermijden of om steeds minder te bewegen. Wat helpt is om de inspanning op te delen in blokken. Als u bijvoorbeeld het huis stofzuigt kunt u proberen dit in drie keer te doen in plaats van alles in één keer. Ook tussen activiteiten kunt u een half uur of een uur rust plannen. Wanneer u kortademig wordt tijdens inspanning kan het helpen om te steunen op de armen. Zo kunt u het lopen makkelijker maken door een rollator te gebruiken. Dit scheelt u in energie en doordat u steun heeft kunt u makkelijker ademhalen.

Wanneer u kortademig bent na een inspanning helpt het om de focus te leggen op het uitademen. Dit kan u doen door met getuite lippen uit te blazen en te kijken of u steeds iets langer kan uitblazen, totdat uw ademhaling weer rustig is.

Welke vorm van beweging is goed voor mij?

Elke vorm van beweging is goed. Probeer de vormen van bewegen af te wisselen en te kijken wat u zelf prettig vindt. Op deze manier is de kans groter dat u in beweging blijft. Bij een longaandoening kan het wenselijk zijn om aanvullend op het dagelijks bewegen spierversterkende oefeningen te doen.

In de regio zijn verschillende opties, het is goed om deze zelf te bekijken of te bespreken met uw behandelende zorgverleners.

Alles over longgeneeskunde