Menu
Aandoeningen

Darmkanker

Jaarlijks krijgen zo'n 14.000 mensen in Nederland darmkanker. Het treft zowel mannen als vrouwen, doorgaans ouder dan 60 jaar. In ons ziekenhuis is de zorg voor darmkankerpatiënten gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden.

Wat is het?

Jaarlijks krijgen zo'n 14.000 mensen in Nederland darmkanker. Het treft zowel mannen als vrouwen, doorgaans ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten met darmkanker is er sprake van een erfelijke vorm.

In ons ziekenhuis is de zorg voor darmkankerpatiënten gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden.

Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Dat is een woekering van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.

Verwijzing

De huisarts verwijst u naar het Deventer Ziekenhuis als u:

  • een veranderd ontlastingspatroon hebt;
  • bloed bij de ontlasting hebt;
  • het rectaal toucher bij de huisarts afwijkend was;
  • u bloedarmoede hebt door ijzergebrek, darmpoliepen in het verleden, of een erfelijke belasting.

Afspraak maken

Voor een afspraak kunt u bellen met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Vaak maakt uw huisarts de 1e afspraak voor u.

Wetenschappelijk onderzoe

In het Deventer Ziekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Op deze manier is beter inzicht te krijgen in welke factoren van invloed zijn op het succes van de behandeling en op de kwaliteit van leven.