Menu
Over ons

Videoconsult tijdbesparend maar levert ook betere zorg

Anouk Kemper speelde handbal bij Haarle en Jong Oranje. Anouk heeft diabetes type 1 en is druk bezet. Handig dus dat ze niet elke keer naar het Deventer Ziekenhuis moet voor afstemming, maar via videoconsult advies krijgt. eHealth ten voeten uit.

‘Ik voel me beter doordat we vaker contact hebben’

Diabetesconsulent Mirande Berends-Vermeulen deed haar post HBO-opleiding diabetes en kreeg de studieopdracht een innovatie op haar terrein van diabetes op te zetten. Ze stortte zich op videoconsult, zodat een diabetespatiënt niet elke keer naar het ziekenhuis hoeft voor controle of raadpleging. De pilot hiervan is inmiddels afgerond, de kinderziektes zijn uit het systeem en het systeem werkt. Anouk Kemper woont in Haarle en ééns per week heeft ze contact met Mirande. De data uit haar insulinepomp kan Anouk zelf uploaden. Mirande: ‘Die gegevens krijgen we hier binnen en we kunnen die dus samen via een beeldverbinding bekijken. We kijken dus altijd naar dezelfde gegevens.’

iPad, Pc, iPhone, laptop

Het contact kan op diverse manieren tot stand worden gebracht. Via PC of laptop, iPhone of iPad. Inmiddels werken tien kinderen met diabetes al actief met het systeem. Een aantal dat op termijn moet gaan groeien. Mirande: ‘Maar we hebben vaak met pubers te maken. Die hebben er niet altijd zin in. Ik wil er ook niet te veel druk op leggen.’ Het varieert sterk hoe vaak een kind met diabetes contact met een arts moet hebben. Soms één keer per week, zoals in het geval met de topsportende Anouk Kemper, soms is eens in de drie maanden afdoende.

Handbal

Elke dinsdag verschijnt Anouk Kemper (17) in beeld bij Mirande voor een videoconsult. Ze heeft al sinds haar derde diabetes type 1 en weet niet beter dan dat ze een paar keer per dag de insulinepomp moet gebruiken. Het overleg met Mirande doet ze lekker thuis op de laptop in Haarle. ‘Vroeger moest ik eens in de drie maanden naar het ziekenhuis, nu kunnen we elke week even de gegevens checken. Ik merk dat het, omdat we vaker overleggen, ook aantoonbaar beter met me gaat. Elke keer stellen we toch weer iets bij en wachten we niet tot drie maanden verstreken zijn.’ Anouk was vanaf het eerste moment betrokken bij de opzet van het beeldconsult. ‘Ik vind het echt super handig. Ik zou het iedereen die de kans krijgt aanraden om het ook te doen.’ Per sessie is Anouk toch tussen de 30 en 45 minuten aan het overleggen met Mirande. Het videoconsult scheelt haar een hoop gereis tussen Haarle en Deventer. En het leven is al druk genoeg voor Anouk. Ze loopt momenteel stage op een dagbehandeling voor mensen met aangeboren hersenletsel en heeft jarenlang intensief gehandbald. Ze schopte het zelfs tot Jong Oranje en moest daarvoor eens per week naar sportcentrum Papendal. Koppel dat aan school en niet naar het ziekenhuis hoeven is een behoorlijke tijdsbesparing. Met handballen moest Anouk wel rekening houden met haar diabetes maar het weerhoudt iemand er niet van om op topniveau te sporten. ‘Er was nog een meisje in onze Jong Oranje selectie met diabetes. Je kunt ook met diabetes zeker de top halen. Alleen ben ik wel gestopt. Het werd me allemaal te druk en ik was ook reserve.’ Al heeft ze nu misschien nu iets meer tijd, het videoconsult zal er niet door verdwijnen.