Menu
Nieuws

In één dag verlost van helse pijn

14 april 2021

Om 08.05 uur op de OK, om 09.45 uur op de uitslaapkamer en dezelfde dag nog naar huis met een compleet nieuwe heup. Voor bij wie het mogelijk is, kan een totale heupoperatie nu in één dag. Deventenaar Pierre Gouw was één van de eersten die in dagbehandeling een nieuwe heup kreeg.

Wachtlijsten voorkomen door nieuwe aanpak

Pierre Gouw (68) is ervaringsdeskundige. In 2020 kreeg hij een nieuwe rechter heup. Toen moest hij nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Een jaar later moest hij ook een totale heupprothese aan zijn linkerbeen ondergaan. Maar dankzij de nieuwe aanpak kon hij dezelfde dag nog naar huis. ‘Als ik moet kiezen, dan zeker de dagbehandeling’, vertelt Pierre. ‘Eigen bed, eigen huis. Toch prettiger. En het ging perfect.’ Dezelfde dag als de operatie al de eerste stappen, zes weken later heeft hij al een wandeling van vier kilometer achter de rug, rijdt auto en fietst. ‘Alleen na inspanning nog een beetje spierpijn aan de grote spier. Maar dat trekt weg’, aldus Pierre Gouw. ‘Geweldig dat dit in één dag kan. Anders was ik op een wachtlijst gekomen. Ik had echt helse pijnen in mijn knie. Uitstraling vanuit de heup. Ik ben nu helemaal pijnvrij, anders had ik nog een tijd met die pijn rond moeten lopen.’

Landelijke noviteit
‘Door corona zijn bedden schaars’, vertelt orthopeed Stijn Bolink. ‘Niet urgente operaties, zoals een heup, worden uitgesteld, omdat er geen plaats in ziekenhuizen is. Vorig jaar hebben we al eens nagedacht of een totale heup niet in dagbehandeling kan. Landelijk gebeurt dat nog maar op hele kleine schaal. In coronatijd hebben we nu van de nood een deugd gemaakt. Patiënten die een totale heupoperatie ondergaan, kunnen nu op dezelfde dag dat ze geopereerd zijn ook weer naar huis. Zo voorkomen we dus dat mensen maanden moeten wachten omdat er geen bedden beschikbaar zijn.’ Kanttekening: deze behandeling is niet geschikt voor iedereen. Orthopeden hebben een zorgvuldige selectie gemaakt voor wie in aanmerking komt voor deze één dag-benadering. Stijn: ‘Het zijn patiënten jonger dan 75, zonder onderliggende andere problemen, een BMI van onder de 30 en een partner thuis voor hulp. Mensen waarvan je aan kunt nemen dat er nauwelijks complicaties te verwachten zijn.’ Inmiddels zijn enkele tientallen patiënten op deze manier probleemloos behandeld in het Deventer Ziekenhuis.

In uurtje gepiept
Ruggenprik tien minuten, operatie van drie kwartier. Om 8.05 op de OK, om 09.15 op de recovery en einde middag thuis. Wat wil je nog meer? Verschil met 2020 is dat Pierre nu fysiotherapie thuis moest regelen in plaats van in het ziekenhuis. ‘Vorig jaar kon ik oefenen in het ziekenhuis. Nu niet.’ Traplopen is de eerste dag niet toegestaan vanwege de nieuwe heup, dus moest Pierre een nacht beneden slapen. Hij had het er graag voor over. ‘Binnen een week liep ik hier weer over het plein.’ Moe was hij de avond na de operatie wel: ‘Het is dat Go Ahead moest spelen, anders was ik direct in slaap gevallen.’ Pierre Gouw kan eigenlijk maar één minpunt bedenken. ‘Het was op de Dagbehandeling druk, patiënten komen en gaan. Vorig jaar op de verpleegafdeling was er meer rust. Eigenlijk zou een kamer moeten worden gemaakt voor alleen heupprotheses; misschien iets voor de toekomst.’ Verder zegt hij dat er inderdaad wel hulp thuis moet zijn. ‘Je hebt toch een verse wond en alleen naar het toilet is lastig.’ Maar overall zegt Pierre: ‘Ik ben werkelijk fantastisch geholpen.’ En belangrijkste: hij is verlost van helse pijnen.