Menu

Uitleg kunstwerk

Het kunstwerk staat symbolisch voor de situatie waarin het ziekenhuis (en de samenleving) zich bevindt. De zorgverleners van het Deventer Ziekenhuis weten de rust te bewaren. Zoals patiënt Edwin Balogh (53) uit Rijen zei: ‘Dat heeft mij enorm gesterkt in het herstel. Rust, juist in deze crisis, is een belangrijk onderdeel.’

Lees voor

Rust versus onrust

In het kunstwerk zie je het personeel en patiënten in beeld, door beide personen in één beeld samen te brengen. Aan de linkerkant een verpleegkundige met mondkapje, spatbril, haarnet en isolatiejas en aan de rechterkant de patiënt met zuurstofmasker. Beiden hebben de ogen dicht, wat geïnterpreteerd kan worden als vermoeidheid, spanning, berusting, opladen, verdriet en de dood. Links zie je rust, en rechts onrust.

Ontwerper/grafisch designer Peter Kortleve: 'Omdat er vele kanten/perspectieven zitten aan deze coronatijd, spreekt het mij aan om een soort collage te nemen zodat er verschillende elementen in verwerkt kunnen worden. Door het in ‘stukken’ te scheuren krijg je een beeld dat linkt aan de verscheurde c.q. ontwrichte samenleving en/of zorgsector.'

Samen sterk

Om de saamhorigheid, het teamwork en de gezamenlijke strijd te verbeelden heb ik gekozen voor een vuist in handschoen. Maar wel een die een mondkapje fijnknijpt. Daarmee aangevend dat het virus verpletterd moet en zal worden. Op de arm staat een ‘klassieke’ tatoeage van twee harten (buddysysteem) omarmt met een banier: SAMEN STERK.

Waardering

De vele aandacht vanuit de media was ook onderdeel van de hele coronatijd. Daarom zijn er ook artikelen erin verwerkt. Peter: 'Wat ik er ook per se in wilde hebben, is de waardering en dankbaarheid voor de zorg. Zodoende heb ik het hart op de witte achtergrond (zoals de t-shirts en spandoeken destijds) erin geplaatst. En ook een groot ‘BEDANKT!’. Boven het hoofd van de verpleegkundige staat een anker met kruisvorm als symbool voor ‘hoop’. De ster is, net als het hart, natuurlijk voor “superhelden” van de zorg.'

Vintage illustraties

Met enkele vintage illustraties is er een link gelegd met het geloof, vertelt Peter. 'De verpleegster met mondkapje en rammelaar met het kind op de armen heb ik gebruikt als een moderne versie van Maria met kindje Jezus. Daarnaast het klassieke beeld van de biddende handen met deze keer zeep ertussen: was je handen stuk.'

'We zijn geen robots'

Tot slot zijn er enkele andere quotes erin verwerkt die op verschillende manieren de emoties van de medewerkers, patiënten en families weergeven. Deze quotes komen uit de artikelen en filmpjes van het Deventer Ziekenhuis.

Lees hier meer

Uitleg

1 van 6
  • De aandacht vanuit de media is ene belangrijk onderdeel van de hele coronatijd. Je ziet een uitsnede uit de krant met een quote van John Geurink, hoofd IC. De gescheurde randen laten de ontwrichte samenleving en zorgsector zien.
  • Het hart is voor de waardering en dankbaarheid voor de zorg. Boven het hoofd van de verpleegkundige staat een anker met kruisvorm als symbool voor ‘hoop’. De ster is, net als het hart, natuurlijk voor “superhelden” van de zorg.
  • Om de saamhorigheid, het teamwork en de gezamenlijke strijd te verbeelden is gekozen voor een vuist in handschoen. Maar wel een die een mondkapje fijnknijpt. Daarmee aangevend dat het virus verpletterd moet en zal worden.
  • De verpleegster met mondkapje en rammelaar met het kind op de armen heb ik gebruikt als een moderne versie van Maria met kindje Jezus. Daarnaast het klassieke beeld van de biddende handen met deze keer zeep ertussen. “Was je handen stuk.”
  • De tatoeage met 2 harten, je staat nooit alleen. De bloemen zijn van een schoonmaker die zei: “Kaartjes en bloemen weggooien waar iemand net nog naar heeft liggen kijken, dan krijg ik tranen in mijn ogen". Bij een tatoeage zijn bloemen voor altijd.
  • De quotes geven emoties van de medewerkers, patiënten en families weer.