Menu
Nieuws Lijn1

Onrustige huilbaby's: samenwerking GGD en ziekenhuizen

27 maart 2024

Bij huisartsen en de jeugdgezondheidszorg komen regelmatig ouders met een baby die onrustig is en veel huilt. Vaak worden deze kinderen doorverwezen naar het ziekenhuis. Bij minder dan 5% van de baby’s is er een medische oorzaak voor het huilen. Een huilbaby hoort daarom niet in het ziekenhuis maar bij de jeugdgezondheidzorg.

Doorverwijzen

De aanpak van de kindergeneeskunde is niet anders dan die van de jeugdgezondheidszorg. Daarom heeft de jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland samen met de ziekenhuizen in de regio (Isala Zwolle, Deventer Ziekenhuis, Saxenburgh en Tjongerschans) afspraken gemaakt over de begeleiding van onrustige baby’s. Er is op basis van de bestaande richtlijn een samenwerkingsprotocol ontwikkeld. Zo wordt er vanuit de GGD en de ziekenhuizen hetzelfde gedachtegoed uitgedragen naar ouders.

Een onrustige (huil)baby doorverwijzen
Als huisarts kunt u ouders met een onrustige (huil)baby verwijzen naar de jeugdgezondheidszorg. De jeugdverpleegkundige gaat dan bij ouders op bezoek. Eventueel kan de jeugdarts en/of verpleegkundig specialist de baby onderzoeken om een medische oorzaak uit te sluiten. Als het nodig is, wordt de kinderarts geconsulteerd. Als er geen medische oorzaak is voor de onrust, begeleidt de jeugdgezondheidszorg de ouders verder.

Gerelateerde berichten

Alle informatie en communicatie tussen verwijzers en het Deventer Ziekenhuis wordt op het patiëntenportaal MijnDZ en in de toekomst op het PGO getoond. Dit geldt niet alleen voor het Zorgverlenersportaal, maar ook voor alle verwijzingen die via ZorgDomein plaatsvinden.

Naar alle Lijn1 berichten