Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch laboratorium (voor verwijzers)
Ons Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium meet o.a geneesmiddelconcentraties in bloed bij patiënten en geeft zij de behandelend arts advies over de juiste dosering van deze geneesmiddelen.
Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch laboratorium
Het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium (KFTL) heeft enkele belangrijke functies. Zo meet het o.a geneesmiddelconcentraties in bloed bij patiënten en geeft zij de behandelend arts advies over de juiste dosering van deze geneesmiddelen. Bij een vergiftiging kan het KFTL in bloed of urine onderzoek verrichten naar onbekende stoffen en zo de arts adviseren over de verdere behandeling. Daarnaast kan DNA onderzoek verricht worden om de snelheid van afbraak van bepaalde geneesmiddelen te voorspellen. Dit alles wordt uitgevoerd voor patiënten van het Deventer Ziekenhuis maar ook voor patiënten van diverse instellingen (waaronder Stichting Dimence en Stichting ZoZIJN), huisartsen in deze regio en de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk.
Tevens verricht het KFTL onderzoek voor de bereiding van geneesmiddelen door de ziekenhuisapotheek en wordt onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het water voor de dialyse-afdeling en sterilisatieafdeling van het Deventer Ziekenhuis.
Het KFTL is ISO15189 geaccrediteerd (RvA M272). Alle bepalingen van het KFTL vallen onder de scope van deze ISO15189 accreditatie tenzij anders vermeld in de labgids en bij de resultaten.
LabGids
Informatie over onderzoeken die het KFTL uitvoert zijn opgenomen in de LabGids. Deze gids is bedoeld als informatiebron voor de aanvrager, u kunt hier bijvoorbeeld informatie vinden over de wijze van bloedafname, welke klinische informatie er benodigd is voor een gedegen advies, wanneer de bepaling door het KFTL uitgevoerd wordt, de bijbehorende referentiewaarden, achtergrondinformatie voor de juiste interpretatie van de resultaten en contactinformatie.
Klik hier voor het aanvraagformulier van het KFTL
Informatie over bepalingen KFTL
Algemene informatie ten aanzien van bepalingen KFTL:
- Het KFTL is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
- Het KFTL is bereikbaar op: tel 0570 53 60 08 (intern 6008) of 0570-535353 (mobiel intern 2925). Buiten openingstijden wordt 24 uurs bereikbaarheidsdienst verricht voor spoedbepalingen.
- Spoedbepalingen en bepalingen buiten openingstijden worden alleen uitgevoerd na overleg met de dienstdoende ziekenhuisapotheker (tel 0570 53 53 53, vragen naar dienstdoende ziekenhuisapotheker).
- Het Klinisch Chemisch Laboratorium verzorgt de afname van lichaamsmateriaal voor bepalingen van het KFTL.
- Aanvragen kunnen afhankelijk van de aanvrager digitaal (o.a. HiX, Lab24, zorgverlenersportaal) of op papier uitgevoerd worden
- In het digitale aanvraagsysteem en op het aanvraagformulier zijn de meest voorkomende bepalingen opgenomen. In overleg met het KFTL kunnen eventueel overige geneesmiddelen bepaald worden.
- Vul de aanvraag volledig in. Informatie over de reden van aanvraag, dosering, comedicatie, inname tijd en bloedafname tijd zijn noodzakelijk voor een juiste interpretatie van het resultaat en het verzorgen van een doseeradvies. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer in te vullen zodat we u kunnen bereiken bij afwijkende resultaten.
- Meer informatie per bepaling kunt u vinden in de labgids.
- Overleg in het geval van een vermoedelijke intoxicatie met geneesmiddelen / drugs altijd met de dienstdoende ziekenhuisapotheker (tel 0570 53 53 53, vraag naar dienstdoende ziekenhuisapotheker) en neem altijd 2 buizen (1 keer stolbuis en 1 keer heparinebuis) en een portie urine af.
- Drugs of abuse screening in urine: De bepalingen worden semi-kwantitatief uitgevoerd met behulp van een immuno-assay. Op basis van een vastgestelde cut off waarde per bepaling wordt de conclusie positief of negatief gerapporteerd. Het is mogelijk dat een resultaat vals positief of vals negatief is. Positieve amfetaminen resultaten worden automatisch bevestigd middels bevestigingsonderzoek. Voor een definitief resultaat is bevestigingsonderzoek noodzakelijk. Overige aanvraag mogelijkheden voor drugsbepalingen in urine: GHB en New Psychoactive Substances (NPS) screening.
Klinisch Chemisch Lab
Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) voert onderzoeken uit in uw bloed, beenmerg, urine, ontlasting, hersenvocht en overige lichaamsvloeistoffen. De onderzoeken worden meestal door een (huis-)arts aangevraagd. In totaal doet het KCL op jaarbasis zo'n twee miljoen analyses. Ze worden uitgevoerd onder strikte ISO kwaliteitsnormen.