Menu
Patiënt

Overplaatsing

Uw kind wordt overgeplaatst van de Neonatologie naar de Kinder- en Jeugdafdeling. Wij beseffen dat de overplaatsing voor u als ouders/verzorgers een grote overgang is. Misschien brengt het onzekerheid met zich mee: weg uit de vertrouwde omgeving, andere verpleegkundigen en artsen die voor uw kind gaan zorgen.

Meeste kinderen merken er niks van

Het is goed om te weten dat uw kind alleen wordt overgeplaatst als het stabiel is, en geen intensieve zorg van de afdeling Neonatologie meer nodig heeft. Daarnaast is overplaatsen een stap dichter naar huis.

Hoe verloopt een overplaatsing?

Kinderen merken meestal niets van de overplaatsing. Uw kind wordt in een wiegje, eventueel met warmtehemeltje, overgebracht naar de nieuwe afdeling. Mocht u een flesje nodig hebben voor het voeden, dan mag u dat aan de roomservicemedewerker vragen. Zij maken graag de voeding voor u klaar; u hoeft hierbij niet te wachten op een verpleegkundige.

Medische en verpleegkundige overdracht

Vóór de overplaatsing vindt een mondelinge overdracht plaats tussen de verpleegkundigen. Daarnaast gaan de gegevens mee naar de nieuwe afdeling zodat zij er goed op de hoogte zijn van de voorgeschiedenis van uw kind. De kinderarts blijft de behandelend arts, hij/zij werkt namelijk ook op de Kinder- en Jeugdafdeling. Uw kind krijgt wel een andere arts in opleiding tot kinderarts (aios) die regelmatig met u de voortgang bespreekt.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de overplaatsing?

Als u weet dat uw kind wordt overgeplaatst, kan het prettig zijn alvast een kijkje te nemen op de Kinder- en Jeugdafdeling. U kunt hiervoor een afspraak maken via de verpleegkundige van de afdeling Neonatologie. Gun uzelf en uw kind tijd om te wennen. Deel met de nieuwe zorgverleners wat u gewend was.

Verblijf op de Kinder- en Jeugdafdeling

Verzorging
De Kinder- en Jeugdafdeling is groter dan Neonatologie en bestaat uit 1, 2 en 4-persoonskamers. Hier verblijven kinderen en jongeren tussen 0-18 jaar. De afdeling is een goede voorbereiding voor thuis. De verpleging is vaak niet direct zichtbaar, maar wel aanwezig. Wanneer uw kind nog aan de monitor ligt, kan de verpleging uw kind goed in te gaten houden door de centrale monitor achter de balie en in het kantoor van de verpleging. Verder loopt de verpleegkundige regelmatig een rondje langs alle kinderen en kan er worden gewerkt met babyfoons.

Informatieverstrekking
De afdeling verstrekt alleen informatie over uw kind aan u als ouder/verzorger. U mag dag en nacht voor informatie naar de afdeling bellen.

Mobiel telefoneren
Wij verzoeken u , maar ook bezoekers, uw mobiele telefoon op vliegtuigmodus te zetten, u en uw bezoekers mogen geen gebruik maken van de mobiele telefoon binnen een straal van 1,5 meter van medische apparatuur. In vliegtuigmodus kunt u wel foto’s maken. Mobiele telefoons maken gebruik van straling. Deze signalen kunnen storing veroorzaken op zeer gevoelige apparatuur en leveren dan risico op voor uw kind.

Bezoek
U mag de hele dag bij uw kind aanwezig zijn. Als ouder/verzorger bent u ook contactpersoon voor het bezoek. Informeer het bezoek over de bezoektijden, regels en de gezondheidstoestand van uw kind. Als de toestand van het kind het toelaat, mogen ’s middags tussen 14.30 en 19.00 uur andere mensen op bezoek komen. Broertjes en zusjes zijn daarnaast ’s ochtends ook welkom. Het toegestane aantal bezoekers per kamer is 2 personen. Als de situatie van uw kind het toelaat, mag het kind onder uw begeleiding van de afdeling af. Dit na overleg met de verpleegkundige.

Welke voorzieningen zijn er?

Rooming-in
Op de Kinderafdeling mag u bij uw kind op de kamer blijven en helpen met de verzorging. Dat heet rooming-in. U krijgt een slaapplek bij uw kind met handdoeken en beddengoed en er is een was- en douchegelegenheid.

De ouder die in-roomt krijgt een gratis ontbijt en lunch aangeboden.Wilt u een warme maaltijd dan kan dat. U heeft keuze uit 3 menu’s met voor- en nagerecht voor € 7.50. U kunt ook voor een broodmaaltijd kiezen deze is € 2,50. Bonnen voor deze maaltijden kunt u kopen in het bezoekersrestaurant. U kunt de bon inleveren bij de roomservicemedewerker, zij verstrekken de maaltijd aan u op de afdeling.Voor overige dranken en maaltijden kunt u tegen betaling terecht in het bezoekersrestaurant. U mag ook eten en drinken van thuis meebrengen, hiervoor is een koelkast en een magnetron aanwezig.

Ouderkamer
Op de Kinder- en Jeugdafdeling is een multifunctionele ruimte beschikbaar waar voor ouders/verzorgers 3 keer per dag koffie en thee staat. Hiervoor hoeft u niet te betalen.

Lees hier meer