Menu
Behandelingen

Wortelpuntbehandeling

U kunt een wortelpuntbehandeling krijgen omdat een tand of kies - ondanks een wortelkanaalbehandeling - pijnklachten geeft, maar om klachten te voorkomen. Op een röntgenfoto van de tand of kies, die bij uw tandarts is gemaakt, is vaak een zwart bolletje te zien aan de wortelpunt. Dat is ontsteking en kan vervelende klachten geven.

Lees voor

Wat is een wortelpuntbehandeling?

Vóór de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een steriel laken over de borst en ogen dat u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij zo schoon mogelijk kunnen werken.

Wanneer de verdoving is getest, wordt begonnen met het aan de kant schuiven van tandvlees dat over de wortelpunt ligt. Vervolgens wordt een gaatje naar de wortelpunt geboord. Dat gebeurt met een boortje. De ontsteking wordt verwijderd en de onderste punt van de wortel wordt klaargemaakt voor een afsluitende vulling.

Na het aanbrengen van de afsluitende vulling wordt het wondje verzorgd. Er wordt gespoeld met zout water, en het wondje wordt gehecht. Deze hechtingen lossen binnen 2 weken op.

Nazorg

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt het beste al vóór de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. U hebt hier instructie van de kaakchirurg en de assisterende gekregen. Vaak krijgt u ook een recept mee. Door de behandeling kan uw wang of lip een beetje gaan zwellen. Deze zwelling is na 2 dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.

Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling de behandelde tand of kies niet te poetsen. U kunt alle andere tanden en kiezen gewoon poetsen. De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Ook is het beter om de eerste dagen niet te roken, omdat de hete rook de wondgenezing verstoort. De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is verwijderd, vult zich na 3 tot 6 maanden weer op met bot. Uw tandarts kan dit bij een volgend bezoek controleren.

Downloads

Instructies na kaak- en mondoperaties

Wilt u meer informatie over wat u moet doen na een kaak- of mondoperaties, zoals een wortelpuntbehandeling? Klik op onderstaande link en ontdek alles wat u moet weten over de beste nazorg.

Lees meer