Menu
Patiënt

Instructies na kaak- en mondoperaties

Na afloop van een behandeling heeft u waarschijnlijk al uitleg gekregen van de arts of de assistente. Hier leest u wat de meest voorkomende reacties zijn op de behandeling, hoe u de klachten kunt beperken en wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de polikliniek Kaakchirurgie.

Veel voorkomende reacties

Bij een kaak- of mondoperatie kunt enige tijd last hebben van verschillende klachten. De meest voorkomende klachten zijn: pijn, (kleine) bloedingen, zwellingen en verhoogde lichaamstemperatuur.

Pijn

De verdoving houdt zo’n 2 tot 3 uur aan. Zolang u nog verdoofd bent, moet u oppassen met hete dranken en warm voedsel. U kunt op uw lip of tong bijten of ongemerkt uw mond verbranden. Na de verdoving kan een flinke pijn optreden. Daaromschrijft de kaakchirurg meestal een pijnstiller voor. Het is verstandig om ongeveer 1 uur na de ingreep alvast een pijnstiller in te nemen, dus vóórdat de verdoving is uitgewerkt. Zo blijft u de pijn als het ware voor.

Bloeding

Hoewel de wond met hechtingen wordt gesloten, kan er toch nog wat bloed vrijkomen. Doordat het bloed zich vermengt met speeksel, lijkt het soms een hevige bloeding. Gelukkig is dat meestal niet het geval. Bij bloedingen kunt u het beste een half uur goed dichtbijten op een dubbelgevouwen gaasje. Als het nodig is, herhaalt u dit. Het is niet verstandig om voortdurend te spoelen en spugen, dan blijft de wond juist bloeden.

Zwelling

Afhankelijk van de ingreep kan er een forse zwelling ontstaan. Na 2 tot 3 dagen is die op zijn grootst, daarna verdwijnt de zwelling weer geleidelijk. Veel mensen vinden het prettig om van buitenaf te koelen met ijsblokjes. Doe daarvoor wat ijsblokjes in een plastic zakje en dat vervolgens in een washandje om tegen de wang of lip te houden. Als de zwelling fors is, kunt u moeite hebben om uw mond goed open te krijgen. Ook kunt u last krijgen van slikklachten. Deze klachten worden na enkele dagen minder.

Verhoogde lichaamstemperatuur

De lichaamstemperatuur kan gedurende enkele dagen wat verhoogd zijn. Als u koorts blijft houden (>38,5ºC), is het goed om contact op te nemen met de polikliniek.