Menu
Behandelingen

PTNS behandeling bij ontlastingsproblemen

PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie bij ontlastingsproblemen. Voor deze behandeling wordt u door uw chirurg doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt.

Lees voor

Wat is een PTNS-behandeling bij ontlastingproblemen?

Bij PTNS wordt de onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar de zenuwen in het heiligbeen waar de functie van de blaas en darmen wordt aangestuurd. Met het prikkelen van de onderbeenzenuw een grote kans dat de zenuw van de kringspier krachtiger wordt en de incontinentie vermindert of verdwijnt.

Er wordt een elektrode onder uw voet geplaatst. Vervolgens wordt een dunne naaldelektrode in uw onderbeen gebracht, net boven de enkel. Het inbrengen van het naaldje is niet pijnlijk. De beide elektroden worden verbonden aan een stimulatieapparaat. Met het stimulatieapparaat wordt gecontroleerd of de naald op de juiste plek zit. Dit kunt u voelen door getintel onder uw hak, voet of tenen. De zenuw wordt gedurende 30 minuten gestimuleerd.

Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel ervaren in uw voet of onderbeen. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het goed zijn werk. Soms kunt u een scherpe pijn, kramp of pijn rondom het naaldje voelen. De verpleegkundige vermindert dan de stimulatie, waardoor de pijn direct verdwijnt, of schuift het naaldje iets op of brengt hem opnieuw in.

De behandeling is niet genezend. Het leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen veel baat heeft bij deze behandeling. Zonodig kan de behandeling nog 4-5 x herhaald worden.

Download de folder