Menu
Behandelingen

Hartrevalidatie

In dit programma gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut de lichamelijke conditie verbeteren, ontspanningsoefeningen aanleren, leren zelfvertrouwen te krijgen, een actieve(re) leefstijl ontwikkelen/onderhouden en nieuwe grenzen leren kennen.

Wat is het bewegingsprogramma hartrevalidatie?

Hartrevalidatie

Heeft u last van een hartaandoening en beperkt de aandoening u in uw dagelijks leven? Hartrevalidatie kan u helpen om beter met uw klachten om te gaan. Ook wordt uw conditie verbeterd. Speciaal voor hartpatiënten heeft het Deventer Ziekenhuis een revalidatieprogramma ontwikkeld. Het programma volgt u na verwijzing van de cardioloog.

Rondom de start van uw revalidatie wordt er een fietstest afgenomen bij de afdeling cardiologie, hiervoor krijgt u een aparte afspraak mee/toe gezonden. Daarnaast worden een aantal vragenlijsten doorgenomen waarmee het bewegingsprogramma op maat kan worden afgestemd. Het programma kan bestaan uit:

Hartrevalidatie, route 5

Bij de afdeling Fysiotherapie neemt u deel aan een hartrevalidatieprogramma. Het programma bestaat uit 8 bijeenkomsten met een groep van ongeveer 6-8 personen. Tijdens de revalidatie verricht u inspanning in de vorm van fietsen op een hometrainer, fitness, sport en spel.

De groepsbijeenkomst duurt 1 uur en vindt 2 keer per week plaats. Het totale programma duurt 4 weken. Na het revalidatie-uur is er gelegenheid om te douchen, handdoeken zijn aanwezig. In de revalidatiereeks zal 1 extra bijeenkomst gepland worden waarbij ontspanningsinstructie wordt gegeven ter introductie/kennismaking.

Nazorgspreekuur, route 79

Veel patiënten maar ook partners vragen zich bij thuiskomst af: hoe nu verder? U kunt met vragen rondlopen als: wat kan ik, wat mag ik, wat is wel en niet gevaarlijk, hoe ernstig is het als ik pijn op de borst voel, hoe moet het met mijn werk? De nazorgverpleegkundige zal de begeleiding hierin starten en u uitnodigen voor de informatiebijeenkomst voor extra informatie.

Fietstest, route 79

Bij een fietstest wordt gekeken hoe uw hart en bloeddruk reageren op inspanning. Hiervoor gaat u fietsen op een hometrainer en wordt u aangesloten op een ECG-apparaat en een bloeddrukmeter. De cardioloog beoordeeld de fietstest en eventuele bijzonderheden worden bij het eerstvolgende polikliniek bezoek aan de cardioloog besproken.

Informatiebijeenkomsten

Met cardioloog, psycholoog, diëtiste en fysiotherapeut, Auditorium

Leefstijlbijeenkomsten (optioneel), Geertruidenzaal

Ongezonde gedragingen en leefgewoonten zoals roken, ongezond eten, te veel alcohol drinken, te weinig bewegen zijn vaak moeilijk te veranderen. De Leefstijlmodule biedt intensieve begeleiding en ondersteuning.

Ontspanningscursus (optioneel), route 5

Na een hartprobleem of om andere redenen kunt u last hebben van spanning (stress). Voorbeelden hiervan zijn: slecht slapen, concentratieverlies, prikkelbaarheid, pijn in de spieren, gespannen gevoel, vermoeidheid, onvoldoende resultaat van de training, hartkloppingen of hoge bloeddruk. In deze cursus leert u hoe hier mee om te gaan.

Na afloop van de 1e afspraak bij de fysiotherapeut, krijgt u een overzicht van alle vervolgafspraken toegestuurd. Als er aanleiding toe is, zal de fysiotherapeut met uw cardioloog of andere disciplines binnen het hartrevalidatieteam overleggen.

Downloads