Menu
Kinder- en Jeugdafdeling

Positief taalgebruik werkt goed tegen angst en pijn

Ieder kind heeft recht op een optimale medische behandeling en daarbij zullen zorgverleners er alles aan doen om daarbij angst, pijn en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Ouders weten vaak niet dat ze zelf ook veel kunnen doen om hun kind hierbij zo goed mogelijk te helpen. In de folder ‘Helpend taalgebruik bij ingrepen’ kun je als ouders je kind met positieve taal helpen bij medische ingrepen.

Lees voor

Helpend taalgebruik bij ingrepen

Bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus: het zijn geen fijne momenten voor kinderen. Gelukkig weten we inmiddels dat zorgverleners met goed gekozen woorden angst, pijn en stress kunnen voorkomen. Minder bekend is dat ook ouders met positieve taal hun kinderen kunnen helpen. Daarom is er de folder Helpend taalgebruik.

Als ouder kun je er zelf buikpijn van hebben als je kind een ingreep moet ondergaan. Je wilt hem of haar natuurlijk bijstaan, maar hoe doe je het goed? Zeggen dat het pijn gaat doen, dus even de tanden op elkaar? Of aangeven dat het wel mee zal vallen? Het antwoord luidt: geen van beide. Praten over pijn of waarschuwen voor een prik leidt juist tot meer angst en pijn. Wat wel helpt is tijdens de ingreep over iets anders praten, zoals de vakantie. En na afloop benadrukken wat er goed ging. Kinderen onthouden dat als een positieve ervaring. Het geeft vertrouwen voor de volgende keer.

Wat kun je bijvoorbeeld zeggen?

  • “Ik ben bij je en zal je helpen om te zorgen dat het goed gaat.”
  • “Wat deed je het goed.”
  • “Omdat mama/papa nu met jou over die leuke vakantie praat kan de dokter goed zijn/haar werk doen”. “Weet je nog toen op de camping, welke kleur tent hadden we ook alweer...”

Prettige sfeer en afleiding

Woorden kunnen helpen, is de hoofdboodschap van de folder Helpend taalgebruik bij ingrepen als bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus. Door positief taalgebruik tijdens de ingreep en door afleiding ervaart het kind minder angst, pijn en stress. De folder is ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis in samenwerking met het kenniscentrum PROSA en de stichting Charlie Braveheart, de organisatie die initiatieven stimuleert die angst en pijn bij zieke kinderen verminderen. In het Deventer Ziekenhuis wordt veel gewerkt met comfortgerichte en positieve communicatie, en worden medewerkers getraind hoe ze patiënten zoveel mogelijk op hun gemak kunnen stellen.

Download de folder