Menu
Fysiotherapie

Ademhalingsoefeningen

Het kan zijn dat u van de arts, verpleegkundige of fysiotherapeut instructies hebt gekregen om ademhalingsoefeningen te doen. In onderstaande video’s vindt u nogmaals de instructies.

Oefeningen

Basisoefening voor de ademhaling (3x3)

Adem 3 keer diep in, houdt de adem 2 tot 3 tellen vast en blaas rustig uit met de lippen getuit. Herhaal deze ademhalingen na een korte pauze nog een keer. In de derde serie ademt u 3 keer diep in, houdt u de adem 2 tot 3 tellen vast en blaast u krachtig met getuite lippen uit. Na deze serie kan u proberen te hoesten, om daarbij eventueel slijm op te hoesten.

Heeft u van uw therapeut bovenstaand apparaat gekregen? Met de volgende oefening traint u de uitademing. Plaats uw mond rondom het mondstuk en adem rustig in. U ziet het balletje waarschijnlijk iets omhoog gaan. Blaas vervolgens rustig en in een constant tempo uit en probeer het balletje tijdens het uitademen een aantal tellen te laten zweven. Herhaal deze oefening en verwijder vervolgens het mondstuk uit de mond

Bent u geopereerd aan de buik of heeft u door pijn in de buik moeite met hoesten? Als u de hoest voelt aankomen, pak dan het kussentje en plaats deze op de meest pijnlijke plek. Op het moment dat u gaat hoesten, geeft u met beide armen druk op het kussentje om de wond te beschermen of de pijn op te vangen en de buikspieren te ondersteunen.

Als u geen kussentje in de buurt heeft, kunt u ook gebruik maken van alleen de handen om de buik te ondersteunen.

Heeft u een wond aan het borstbeen, bijvoorbeeld door een open hartoperatie? Gebruik dan bij voorkeur een kussentje bij het hoesten.

Als u de hoest voelt aankomen, pak het kussentje en plaats deze op de wond. Op het moment dat u gaat hoesten, geeft u met beide armen druk op het kussentje om de wond te beschermen tegen de druk. Als u geen kussentje in de buurt heeft, kunt u ook gebruik maken van alleen de handen om de borst te ondersteunen.