Menu
Diëtetiek

Voeding tijdens uw opname

Goed eten en drinken en daarnaast voldoende beweging is belangrijk voor uw gezondheid. Tijdens ziekte heeft uw lichaam meer energie, eiwit en andere voedingsstoffen nodig.

Risico op ondervoeding

Bij ziekte is voeding erg belangrijk. Door ziekte en/of eventuele behandelingen heeft uw lichaam meer eiwit en energie nodig dan normaal. Vooral eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren.

Wanneer u voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt:

  • Zal uw spiermassa minder snel afnemen
  • Heeft u minder gewichtsverlies, waardoor het risico op ondervoeding wordt verkleind.
  • Worden risico’s op infecties verminderd
  • Geneest de wond beter en wordt het herstel bevorderd

Hoeveel Eiwitten heb ik nodig?

U heeft ongeveer tussen de 1,2 en 1,5 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht per dag om uw spiermassa zo goed mogelijk te behouden.

Waar zit eiwit in?

Eiwit zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, kip, kaas, melkproducten, maar ook in plantaardige producten zoals, noten, sojaproducten en peulvruchten.

Opname

Bij opname in het ziekenhuis stelt de verpleegkundige u enkele vragen over uw voeding, om zo het risico op ondervoeding vast te stellen. Indien nodig wordt de diëtist in consult gevraagd. Als blijkt dat u een risico heeft op ondervoeding dan krijgt u energie- en eiwit verrijkte voeding verstrekt.
Bij de hoofdmaaltijden krijgt u producten, zoals:

  • Verrijkte pap, vla, moes, kwark, yoghurt.
  • Dubbel hartig beleg (kaas/ vleeswaren).
  • Voedingssuiker in elke drank.

Ook bij de tussendoortjes houden we rekening met uw dieet. U kunt zelf uw tussendoortje kiezen uit de lijst met tussendoortjes.

  • 3x daags een eiwitrijk tussendoortje (rond 10.00, 15.00 en 20.00 uur).