Menu
Diëtetiek

Voeding tijdens uw opname

Zoutbeperking

Zout is een stof die onmisbaar is voor het lichaam; een van de functies is het regelen van de vochthuishouding in het lichaam. Als de balans verstoord is kan dit zorgen voor een hogere bloeddruk of voor problemen met de nieren. Om de bloeddruk te verlagen of om de nieren te ontlasten kan het nodig zijn om minder zout te gebruiken. Per dag heeft u 2 gram zout nodig. Dit is de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om alle functies uit te voeren. Bij een zoutbeperkte voeding wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout per dag te gebruiken.

Wat houdt een zoutbeperkt dieet in?

Normale broodmaaltijden met licht gezouten broodbeleg. De warme maaltijd, soep/bouillon wordt zonder zout bereid. Indien nodig komt de diëtist langs.

Adviezen voor thuis

Broodmaaltijd

Kies voor:
- Lichtgezouten vleeswaren zoals fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, achterham en rosbief
- Kaas met minder zout
- Zoet beleg zoals jam, appelstroop, hagelslag
- Ei zonder zout (maximaal 1 per dag)
- Pindakaas of notenpasta

Warme maaltijd

Geheel zonder zout bereiden. Maak zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes/kant- en klaar producten.

Tussendoortjes

Gebruik zoute snacks zo min mogelijk.

Hoe herken je zoutarme producten?

Er zijn voedingsmiddelen te koop, die speciaal zonder zout bereid zijn. Dit moet op de verpakking vermeld staan zoals:

  • zoutarm
  • bereid zonder zout
  • ongezouten
  • zonder toevoeging van zout

Klik hier als u meer wilt weten over een zoutbeperkte voeding en hoe eet ik minder zout.